Жан Ив Льо Со, директор на Бюрото за стратегическо планиране

...
Жан Ив Льо Со, директор на Бюрото за стратегическо планиране
Коментари Харесай

ЮНЕСКО с поредно признание за НДФ "13 века България"

Жан Ив Льо Со, шеф на Бюрото за стратегическо обмисляне на ЮНЕСКО, в публично писмо удостоверява от името на Генералния шеф на организацията, че формалните връзки с Националния дарителски фонд " 13 века България " са възобновени със период до 2027 година.

" Фондът е единствената по рода си организация в България с сходен статут, споделя изпълнителният шеф Слава Иванова. – Очевидно е, че НДФ " 13 века България " е дал отговор на високите условия на ЮНЕСКО с работата си по програмата на международната организация и в отговор на това тя възобновява взаимоотношенията си с Фонда и го облича с доверието си за нови шест години “.

Статутът на сътрудник се присъжда, според Директивите за връзките на ЮНЕСКО с фондации и сходни институции, утвърдени от 26-ата сесия на Генералната конференция, за реализирането на цели в сходство с идеалите на ЮНЕСКО и етичните правила, одобрени от интернационалната общественост, в това число тези, прокламирани от Всеобщата декларацията за правата на индивида, за принос в реализирането на програмата и задачите на ЮНЕСКО и за реализирането на планове в духа на интернационалното съдействие и взаимопомощ, с почит към културната еднаквост.

" НДФ " 13 века България ", в сходство с целите на ЮНЕСКО, ще продължи интензивно да подкрепя културата, образованието, изкуството в поддръжка на толерантността и разбирателството ", добавя Слава Иванова.

Дейността на Фонда е неразривно обвързвана със международната организация. Традиционно под патронажа на ЮНЕСКО се провежда Международният юношески артфестивал " Река на толерантността " с присъединяване на студенти и преподаватели от художествените академии на балканските страни. За тазгодишното издание в особено видео господин Тусан Тиендребеого, секретар на Конвенцията за запазване и поощряване на многообразието от форми на културно изложение на ЮНЕСКО, приветства участниците и даде извънредно висока оценка за активността на Фонда.

Основната тематика на младежкия фестивал – " Споделеното изкуство на Балканите – обичаи и актуалност " отразява концепциите, задачите и главните цели на ЮНЕСКО. Събитието трайно е обвързвано с поддръжката, подпомагането и развиването на разнообразието на художествени направления в актуалното изкуство на балканските страни. Едновременно с това участниците се сплотяват към концепцията за приемливост и взаимно съгласие, за опазването на художественото завещание на Балканите.

За трети следващ път НДФ " 13 века България ", взаимно с УНИЦЕФ, ще организира конкурс сред възпитаниците на художествените учебни заведения в България – " Заедно в изкуството за по-добро бъдеще ". Темата, по която основават творбите си младите създатели, се дефинира всяка година от УНИЦЕФ - България.

" Подновяването на връзките с ЮНЕСКО до 2027 година е висока оценка за цялостната активност на НДФ " 13 века България ", декларира в умозаключение Слава Иванова. – Високата чест слага нови задания и провокации пред Фонда да продължи да развива активността си в предначертаните направления, само че и да търси нови пътища за по-наситено свързване с програмата на международната организация. "

По обявата работи: Милена Очипалска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР