Жълтият кантарион е многогодишно растение, което расте по сечища, ливади,

...
Жълтият кантарион е многогодишно растение, което расте по сечища, ливади,
Коментари Харесай

Жълт кантарион – какво представлява и как се използва

Жълтият кантарион е многогодишно растение, което пораства по сечища, ливади, гъсталаци и горски ръбове. Това е една от най-широко употребяваните билки заради многостранното си деяние. 

Жълт кантарион - характерности

Жълтият кантарион (лат. Hypericum perforatum L.) е растение, което може да доближи до 70 см височина, с твърдо стъбълце, което се разклонява на върха. По листата на растенията можете да видите, при вярна светлина, присъщи доста дребни точки (оттук и името на цялото растение), които съдържат етеричното масло. 

Сезонът на разцвет на жълтия кантарион е от юни до септември и тогава се виждат жълтите му цветове. По време на цъфтежа растенията се берат и сушат на сенчесто и проветриво място. 

Жълт кантарион - лечебни свойства

Жълтият кантарион дължи своите здравословни свойства на доста субстанции, в това число: хиперцин (червено багрило), който е флавоноид, хиперозид, който има диуретичен резултат, кверцетин и рутин, който има способността да запечатва капилярите, хиперфорин, който има антибиотични свойства и бактериостатични танини, които работят срещу диария. В жълтия кантарион можете да намерите също етерични масла, органични киселини, смоли, минерални соли, захари, пектин, холин и витамини А и С.

Жълт кантарион може да се употребява при болести на жлъчните пътища и стомаха, при инфектиране на чревната лигавица и стомаха, както и при понижена секреция на храносмилателни сокове, липса на вкус, болки в корема, диария, вятър и метеоризъм, защото отпуска гладката мускулатура, ситуирана в стомашно-чревния тракт.

Жълтият кантарион има и антидепресивно и успокояващо деяние, заради което се предлага при положения на тревога, нарушавания на нервното равновесие или нервно безсилие. Чаят от жълт кантарион се предлага и за деца, които изпитват нощни ужаси и заради това се подмокрят. Жълтият кантарион дължи такива свойства на хиперцина, който инхибира разграждането на серотонина.

Интересното е, че екстрактът от жълт кантарион се употребява и за лекуване на витилиго. При лекуването на това заболяване се ползват перорални средства въз основата на дестилат от жълт кантарион, като засегнатите места се мажат със сок или масло от жълт кантарион и по-късно изсветляват.

Жълтият кантарион е потребен в домашната аптечка, изключително през зимата, тъй като при външно приложение лекува измръзване и има стягащо деяние. Може да се употребява и за измиване на повредени сектори от кожата, защото има антисептично деяние. Препоръчва се запарка от жълт кантарион вместо тоник за кожа, склонна към акне или за промиване на язви и циреи. При инфектиране може да се употребява и за изплакване на венците, гърлото и устата.

В допълнение, жълтият кантарион може да се употребява при положение на жлъчнокаменна болест, както и при отслабена чернодробна функционалност. От друга страна, хиперфоринът в жълтия кантарион индуцира апоптоза на неопластичните кафези (което важи и за левкемичните клетки). Хиперфоринът също по този начин понижава туморните метастази, понижава тяхната инвазивност и инхибира ангиогенезата, т.е. процеса на формиране на нови кръвоносни съдове, заради което жълтият кантарион се третира като евентуално противораково лекарство.

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР