Жалбата на партия “Българско лято” срещу решението на служебния кабинета

...
Жалбата на партия “Българско лято” срещу решението на служебния кабинета
Коментари Харесай

Съдът прие жалба на партията на Божков по закона Магнитски

Жалбата на партия “Българско лято” против решението на служебния кабинета да сформира черен лист след глобите на Съединени американски щати по закона “Магнитски” би трябвало да бъде прегледана, написа " Труд ".

Това одобри петчленен състав на Върховния административен съд и върна преписката на тричленния състав, който през юни реши, че партията на Васил Божков няма юридически интерес да оспорва акта на държавното управление. Аргументът на тримата висши съдии бе, че включването на “Българско лято” в черния лист, не пречи на партията да се яви на предварителните парламентарни избори на 11 юли.

Петимата висши съдии - Таня Вачева - докладчик, Тодор Тодоров, Бисер Цветков, Росев Василев и Мартин Аврамов считат, че партията на Божков има юридически интерес да апелира, защото е включена в черния лист.

“Право да оспорват административните актове имат жителите и организациите, чиито права, свободи или законни ползи са нарушени или застрашени от тях, или за които те пораждат задължение”, сочи съдът.

Съставът стига до заключението, че описът на Министерския съвет самичък по себе си не съдържа “белези на независимо властническо волеизявление”, само че в тази ситуация от голяма важност е разпореждането за предприемане на незабавни ограничения във връзка с лицата от листата.

Тричленният правосъден състав се е лимитирал единствено до обезпеченото присъединяване на политическата партия в парламентарните избори, без да е подложил на инспекция степента на засягане на правата на “Българско лято” в подтекста на цялата политическа активност на партията, пишат в определението си петимата висши съдии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР