Жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу обществена

...
Жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу обществена
Коментари Харесай

Конкурент на кмета от изборите в Трявна му обжалва поръчка в КЗК – не с фирма, а лично

Жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) против социална поръчка, оповестена от кмета на Трявна Дончо Захариев, е подал неговият съперник в локалните избори Людмил Бучев. В момента той е общински консултант, началник на групата Местна коалиция „ Промяна “.
Обжалвал е пред Комисия за защита на конкуренцията поръчката за реорганизация и преустрояване на съществуваща постройка в Етнографски комплекс за занаяти, оповестена на 6 юни тази година. Тя е на стойност 818 233 лева без Данък добавена стойност.
Въпреки, че има три компании, част от активността на които е строителство, Бучев е подал жалбата си в качеството на физическо, не на юридическо лице.
Оплакването е подадено три дни откакто Бучев и негови сътрудници от локалния парламент направиха митинг пред постройката на остарелия цех „ Трема “, който следва да бъде трансфорат в етнографски комплекс.
„ Многократно със способите, които ни дава Законът за локално ръководство и локалната администрация, сме опитвали да изясним обстановката с този план. И защото макар, че сме общински съветници, това до момента не съумя да се случи, обсъдихме нещата и взехме решение да създадем следното нещо. Официално заявяваме, че това, което се прави от общинското управление, като се изключи че е неправилно и се прави потайно, съгласно нас е неистина “, декларира във видеообръщение Бучев преди да излязат с сътрудниците си на митинг.

„ Кметът споделя, че Общинският съвет е решил да се строи там. Няма такова нещо. Обществото не е решило такова нещо. Имаше едно обществено разискване, където ни се показа планът, нищо друго. Ние сме срещу този метод на решение на значими неща в нашия град. Борбата ни беше и преди 4 година с предходното управление на общината, което също ни поставяше пред приключен факт, само че тогава Общинският съвет вземаше решения. Беше доста дисциплиниран Общинският съвет тогава. Вземаха решения и нещата ги правеха без да ни питат “, отбелязва сътрудника му Михнев.
Средствата на стойност 1 000 000 лева за неговата реорганизация и преустрояване са утвърдени от държавното управление с разпореждане от 20 декември предходната година. А информация в бюджета на Трявна сочи, че сумата е утвърдена от локалния парламент като част от финансовата стратегия за актуалната година. Вписан е като временен обект от предходната година, защото средствата са получени в края на 2017-та и не са усвоени.
По време на митинга с девиз: „ Спрете това безумство, дами и господа ръководещи Трявна! “ Бучев декларирал, че планът „ Реконструкция и преустрояване на съществуваща постройка в етнографски комплекс за занаяти “ е циничен.
Пред публицисти той обяснил, че планът в действителност е на стойност 1,6 млн. лева, само че защото надвишава отпуснатите от страната пари, е бил модифициран.
После в профила на МК „ Промяна “ Бучев е написал: „ Очаквахме на митинга да дойдат публично поканените от нас регионален шеф Невена Петкова и заместител регионален шеф Мария Пенева. Както и кмета на общината Дончо Захариев да пристигна, с цел да дискутираме с хората на място пред постройката на „ Стария завод”. Нищо от това не се случи “.
Преди да подаде тъжба в Комисия за защита на конкуренцията Бучев алармирал регионалния шеф на Габрово „ за непрозрачното асимилиране на средства от община Трявна “, само че реакция от нея нямало.
„ Ситуацията освен, че не се осветли, а се задълбочи в безусловно непрозначна скица, в която не знаем кой взе участие и против какво “, е декларирал още Бучев.
Според него и сътрудниците му този комплекс щял съществено да удари по старинната улица и търговците в Трявна.
Справка в документите на поръчката сочи, че в постройката ще се създадат 10 ателиета-магазини.

Сградата се състои от три тела, свързани с общи стени. Средното е по-високо, а двете странични са по-ниски и едноетажни, като единствено част от северното тяло е двуетажно.
Две от частите й са компрометирани и се планува да се съборят. На тяхно място във тип на пристройка в същата повърхност ще се изградят едноетажни постройки с нова структура и нови стени.
Основният план е да се разположат пространствата на първия етаж към централно разположения кулоар, наподобяващ възрожденска улица – чаршия.
Помещенията в постройката ще се употребяват за търговия и занаяти, като се планува и заведение за бързо обслужване със лична пекарна.
В западната част на постройката ще се построи детски ъгъл.
Предвидено е вътрешното оформление на пространството в централното тяло на постройката да е с възрожденска вид архитектура. А посредством интерпретация на архитектурния жанр на разнообразни типове възрожденски жилищни здания при създаване на челното оформление откъм бъдещия атриум се цели подражаване на „ възрожденска “ улица.
Автор на плана за етнографския комплекс е софийската компания „ Дакарх “ ЕООД, изпълнен по контракт за 11 000 лв..


Как се снабдява община Трявна със постройката?
В соцвремето тя е била Завод за механична обработка на корпусите на боеприпасите и цех за снарядяване на бойните муниции „ Трема “. По-рано се е казвал „ Иван Йонков “, среща се в кв. „ Светушка “ на Трявна.
На 11 септември 2015 година екскметът на Трявна Драгомир Николов е финализирал договорката по придобиване на собствеността върху този парцел след траяли близо 8 години процедури.
(Тук да се постави фотография 6 – Бившият цех Трема-отвътре)
С Нотариален акт от 2007 година Община Трявна купува от “Трема”АД / в несъстоятелност/ 13 106/14 356 ид. елементи от Поземлен парцел с повърхност от 14 356 кв.м, дружно с издигнатите в парцела здания.
След решение на Общински съвет Трявна през 2009 година е осъществена доброволна подялба със съсобствениците в парцела.
С решения от 2010 и 2011 съдът признава благосъстоятелност върху парцела - 3180/14 356кв.м ид.части от ПИ 1157 в кв.61 на физически лица.
Многократно казусът с преустановяване на собствеността е обсъждан от Общински съвет - Трявна и са провеждани договаряния с лицата за придобиване на техните идеални елементи от парцела.

В осъществяване на решение от 26.03.2015 година на Общински съвет Трявна и след привършване на процедурите по смяна на кадастралната карта Община Трявна придобива съответните идеални елементи, благосъстоятелност на физически лица.
Още тогава локалната администрация сочи, че следва срутване на постройките, ситуирани в парцела, за което има издадена заповед на кмета.
„ Приключването на процедурите по придобиване собствеността върху парцела дава опция да се осъществя направения от Община Трявна абстрактен план, според който в парцела ще бъде построена зона за отдих и спорт, закрита спортна зала, паркова част, зона за административна активност, подпорна стена и крайречна алея. Община Трявна ще разпореди правене на капиталови планове, съгласно направения абстрактен план и ще кандидатства за финансиране по Програмата за развиване на селските региони 2014 – 2020 година С реализацията на плановете ще се реализира възстановяване на градската среда, повече благоприятни условия за отдих и спорт за жителите и гостите на града “, написа в прессъобщение на общината през 2015 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР