Извиненията са поднесени писмено на индианската актриса и активистка за

...
Извиненията са поднесени писмено на индианската актриса и активистка за
Коментари Харесай

Историята на Сачийн Малкото перо, Марлон Брандо и гражданската доблест

Извиненията са поднесени документално на индианската актриса и активистка за правата на коренното американско население Сачийн „ Малото перо ” (Sacheen Littlefeather) – посланикът на Марлон Брандо на церемонията по връчване на „ Оскарите ” през 1973 година Макар с съвсем 50-годишна отминалост, извинението, оповестено от Академията в понеделник, разгоря буйна полемика за моралните полезности измежду филмовия хайлайф, припомняйки мотива за покаянието.

През 1973 година Марлон Брандо, отличен с мечтания от всичики артисти „ Оскар ” за основната мъжка роля в паметния филм „ Кръстникът ”, отхвърля да получи статуетката поради метода, по който американската кино промишленост показва коренното индианско население и като митинг против продължителната блокада на огромна група протестиращи за правата си индианци в град Уундед Ний, Южна Дакота.

Брандо даже не се явява персонално на церемонията по награждаването, а когато афишират името му като победител, на сцената се качва неговият делегат Сачийн „ Малкото перо ”, с цел да прочете тирада от негово име. И тя стартира: „ Тази вечер...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР