Известнят руски обществен и държавен деятел и политолог Сергей Марков

...
Известнят руски обществен и държавен деятел и политолог Сергей Марков
Коментари Харесай

Руски политолог: Украинците от Азовстал не се евакуират, те се предават в плен

Известнят съветски публичен и държавен активист и политолог Сергей Марков разяснява ситуцията с изведените от обсадения металургичен цех " Азовстал " в Мариупол ранени украински бойци.

Няма никаква евакуация от " Азовстал ". Тази дума се появи някак инцидентно, написа я Александър Ходаковски (командир на бригадата на ДНР " Восток ", бел. ред.). Той се намира на мястото на събитията. Той води война. И написа. Няма време да сортира точните изрази. А главната информация потегли точно от него. И всички я разпространиха и по този начин потегли думата " евакуация ", твърди Марков, който е бил приближен консултант на Владимир Путин.

" А това не е евакуация, а предаване в плен на ранените и извозването им в лечебни заведения на територията на ДНР. Където те ще бъдат под защита до излекуването си. А по-късно тези, които са отговорни за военни закононарушения, ще бъдат упрекнати и съдени ", разяснява още политологът.

" И някои от тях е допустимо съдът на ДНР да ги осъди на най-тежката мярка за наказване, защото ДНР не е член на Съвета на Европа и смъртното наказване е непокътнато. Полкът " Азов " е терористична организация. Всички в Украйна би трябвало да знаят, че всички " азовци " ще бъдат или унищожени, или ще лежат десетилетия в пандиза. Всички " азовци " са нарушители. " Азов " са по-лоши и от " Ислямска страна ", безапелационен е Сергей Марков.

Командирът на украинския батальон " Азов " Денис Прокопенко излезе с публично видеообръщение, в което удостовери, че бойците му, блокирани от седмици в подземията на " Азовстал ", са се предали по разпореждане на централното командване и с цел да бъде съхранен животът им.

" Защитниците на Мариупол извършиха заповедта, без значение от компликациите ", споделя Прокопенко, като акцентира, че те са се отбранявали 82 дни, което е разрешило " на украинската войска да се прегрупира, да приготви повече персонален състав и да получи огромно количество оръжие от странте-партньори ".

До момента са се предали 50 бойци от " Азов ", като по неофициална информация не всички са ранени, а измежду тях има и няколко здрави военни.

Според съветски Телеграм-канали измежду първите превозени има 20 тежко ранени и 31 военни, релативно здрави, които към този момент са в плен.

По-рано през днешния ден първата група от десетина " азовци " излезе с бял байрак и стартира договаряния с съветските военни, с цел да се договорят изискванията и да се обезпечи лекуването на ранените.

Очаква се по-късно довечера по тематиката да направи изказване украинският президент Володимир Зеленски, заяви съветникът му Арестович.

Превод и редакция: Епицентър.БГ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР