Известният македонски бизнесмен Йордан (Орце) Камчев е предложен за почетен

...
Известният македонски бизнесмен Йордан (Орце) Камчев е предложен за почетен
Коментари Харесай

Най-богатият македонец за 2015 г е предложен за почетен консул на България

Известният македонски предприемач Йордан (Орце) Камчев е препоръчан за почетен консул на България в Македония. Това удостовери за " Дневник " външното министерство в Скопие след изявления в македонските медии.

Информацията пристигна за първи път от македонското издание " Сакамдакажам ". Македонското министерство пък изясни, че предлагането е пристигнало от " посолството на Република България " и че " следва нормална законова процедура за взимане на решение за това предложение. " " Дневник " потърси за коментар и Министерството на външните работи в София.

Според процедурата в Македония настояването ще се прегледа от министерството в Скопие, мнение ще би трябвало да пристигна и от Министерството на финансите и секретаря по законодателни въпроси към кабинета на премиера Зоран Заев. След обработка на докуменкацията външното министерство на Македония го предлага на кабинета.

Кой е Йордан Камчев

През 2016 година " Форбс " прогласи 46-годишния Камчев за най-богатия македонец с към 228 млн. евро, а бизнесът му (събран в конгломерата " Орка Холдинг " ) включва ползи в енергетиката, медицината, спорта, хотелиерството и други. Много от компаниите, притежавани или следени от него, получаваха години наред публични поръчки за десетки или даже стотици милиони евро.

Медии, сериозни към ръководещите в Македония, през годините нееднократно са го посочвали като непосредствен до държавни кръгове - първо на социалдемократите при започване на предишното десетилетие, а по-късно и на ВМРО-ДПМНЕ, по времето на някогашния министър председател Никола Груевски. Западни медии са го свързвали и с някогашния началник на тайните служби Сашо Миялков, само че и с някогашния английски министър председател Дейвид Камерън. На 29 август 2016 година той беше на разпит в Специалната прокуратура.

До февруари той беше един от притежателите на " Медиjа принт Македониjа " (известна като МПМ) - групата на македонските издания " Дневник.мк ", " Утрински весник ", " Телеграф " и други, която затвори порти през 2017 година При промяната на собствеността ѝ стотици публицисти останаха на улицата, откакто хартиените издания стопираха да излизат, а по-късно уеб страниците им също стопираха работа.

МПМ е разследвана от Специалната прокуратура като максимален донор на предизборната акция на ВМРО-ДПМНЕ на локалните избори през 2013 година, с 252 хиляди евро (по-късно компанията мина в ръцете на дипломата, в този момент ръководител на Общото заседание на Организация на обединените нации, Сърджан Керим).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4744)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР