Известният като Готвача на Путин бизнесмен Евгений Пригожин, понякога свързван

...
Известният като Готвача на Путин бизнесмен Евгений Пригожин, понякога свързван
Коментари Харесай

"Вашингтон пост": "Готвачът на Путин" се свързал с Кремъл и режима в Сирия преди ударите на САЩ

Известният като " Готвача на Путин " предприемач Евгений Пригожин, от време на време свързван с най-голямата частна военна компания, е бил в стеснен контакт с Кремъл и с висшето сирийско управление в дните и седмиците преди и след офанзивата на проправителствени сили против водената от Съединени американски щати коалиция в Сирия, последвана от американски въздушни удари.

Това заяви в. " Вашингтон пост ", цитирайки американски разследващи сведения, съобщи Българска телеграфна агенция. Според засечени в края на януари връзки Пригожин споделил на върховен сирийски представител, че е " обезпечил позволение " от съветски министър (чието име не се споменава) да придвижи " бърза и решителна " самодейност, която щяла да се реализира при започване на февруари.

Информацията на американския вестник е в прорез с версии, изразявани и от съветски източници, съгласно които офанзивата на 7 февруари в източната сирийска провинция Дейр аз Зур не е имала утвърждението на публична Москва. Инцидентът с убити и ранени съветски цивилни (с удостоверение от съветското външно министерство), чийто брой може да доближава общо 300 души, последва офанзива на сили, подкрепящи президента Башар Асад, против водената от Съединените щати коалиция Сирийски демократични сили (SDF). Отговорът на американските въоръжени сили на терен беше въздушен удар със стотици жертви.

Миналата седмица медиите заговориха за Пригожин, откакто той беше притеглен под отговорност от специфичния прокурор Робърт Мюлър по обвинявания, че е финансирал и управлявал продължителна съветска скица за водене на осведомителна война в акцията за президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

Пригожин е прочут с околните си връзки с съветския президент Владимир Путин, основани, когато той бил ресторантьор в Санкт Петербург и доразвити при разрастването на бизнес-империята на олигарха, включваща огромни договори с съветското министерство на защитата, отбелязва " Вашингтон пост ".

Американското разузнаване счита, че Пригожин съвсем несъмнено управлява съветските наемници, които се борят в Сирия на страната на президента Башар Асад. Според съветски медийни известия измежду тези хора, наети от Частна военна компания " Вагнер ", има съветски ултранационалисти и военни ветерани, някои от които са взели участие в украинския спор, добавя вестникът. За връзки на Пригожин с " Вагнер " от месеци пишат и съветски издания.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1297)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР