Известният финансист и милиардер Джордж Сорос предупреди, че оцеляването на

...
Известният финансист и милиардер Джордж Сорос предупреди, че оцеляването на
Коментари Харесай

Джордж Сорос: ЕС може да се разпадне заради коронавируса

 Известният финансист и милиардер Джордж Сорос предизвести, че оцеляването на Европейския съюз е застрашено от ковид, в случай че Европейски Съюз не успее да емитира  " консоли " (консолидирани скъпи бумаги с закрепен лихвен процент), с цел да помогне на слабите си членове като Италия.

" Ако Европейски Съюз не е в положение да обмисли това в този момент, той може би няма да бъде в положение да преодолее провокациите, пред които е изправен сега ", съобщи Сорос в отговор на репортерски въпроси чрез имейл, оповестява Ройтерс, представена от БНР.

" Това не е теоретична опция, това може да се окаже трагичната действителност ", добави той.

Според Сорос вредите от ковид върху европейската стопанска система ще продължат по-дълго, в сравнение с мнозина допускат.

Джордж Сорос също по този начин съобщи, че Европейски Съюз ще би трябвало да резервира кредитния си рейтинг " AAA ", с цел да емитира подобен взаимен дълг - и затова би трябвало да има пълномощия за повишение на налози за покриване на разноските по тези облигации. В тази връзка той допусна, че Европейски Съюз просто ще предлага увеличение на налози, вместо самият той да ги постанова.

" Има решение. Самите налози би трябвало единствено да бъдат оторизирани, те не би трябвало да се ползват ", означи Сорос, който доби изключителна известност, откакто през 1992 година заложи срещу английската лира, директно преди Англия да напусне тогава Европейския валутен механизъм, спечелвайки от тази интервенция над 1 милиарда $.

Тогава той употребява своя капиталов фонд Quantum, с цел да заложи къси позиции по отношение на паунда (да продаде 10 милиарда паунда), преценявайки, че английската лира е надценена по отношение на немската марка, принуждавайки тогавашния английски министър председател Джон Мейджър да изтегли лирата от Европейския механизъм за обменни курсове (ERM).

Попитан за Брекзит, Джордж Сорос сподели, че е изключително обезпокоен за Италия. " Какво би останало от Европа без Италия? “, запита той риторично.

" Облекчаването на разпоредбите за държавна помощ, което е в интерес на Германия, беше изключително незаслужено по отношение на Италия, която към този момент беше болният човек в Европа и в следствие беше най-силно наранена от Covid-19 “, сподели известният финансист.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР