Известният филипински журналист Мария Реса е осъдена на затвор за

...
Известният филипински журналист Мария Реса е осъдена на затвор за
Коментари Харесай

Известен журналист във Филипините осъден на затвор

Известният филипински публицист Мария Реса е наказана на затвор за клюка . Според неправителствени организации казусът бележи рисков удар върху медийната независимост във Филипините под ръководството на Родриго Дутерте, осведоми Агенция Франс Прес.

56-годишната Реса и нейният новинарски уебсайт Rappler са подложени на инспекции след публикуването на истории, които подлагат на критика политиките на Дутерте, в това число и войната му против опиатите, която лиши живота на хиляди хора.
 Дутерте плаши с военно състояние нарушителите на блокадата
Дутерте плаши с военно състояние нарушителите на блокадата

Засилени ограничения за сигурност бяха задействани против пандемията

Бившият публицист на Си Ен Ен е застрашена от 6 година затвор . Случаят притегли интернационално внимание. Не е ясно какъв брой години ще лежи в пандиза, в случай че присъдата бъде доказана.

Съдия Райнелда Естасио-Монтеса пусна Реса под гаранция, до момента в който присъдата се апелира.

" Ще се противопоставим на всевъзможни офанзиви против медийната независимост ", закани се Реса пред публицисти след осъждането й в Манила и добави, че " не се опасяват, тъй като в случай че не използваме правата си, ние ще ги изгубим ".
 Дутерте: Разстрел за нарушителите на карантината
Дутерте: Разстрел за нарушителите на карантината

Около половината от популацията от 105 милиона души е под карантина

Днешното правосъдно решение произлиза от случай от 2017 година, когато предприемач внася тъжба против история на Rappler от пет години по-рано за хипотетични връзки на предприемача с тогавашния арбитър на топ съда на Филипините.

Реса, която стана " Личност на годината 2018 " на списание " Тайм ", не е написала публикацията и проверяващите в началото отхвърлиха изказванията на предприемача.

Но по-късно прокуратурата внесе обвинявания против нея и Рейналдо Сантос, някогашният публицист на Rappler, който е написал материала. Те са упрекнати по противоречив закон за киберпрестъпност, който нападна закононарушения в интернет пространството като детска порнография и киберсталкинг (използване на интернет за маниакално гонене и тормоз).

Сантос също е приет за отговорен и е пуснат по гаранция.

От държавното управление на Дутерте твърдят, че казусът не е политически стимулиран и че управляващите ползват закона, даже и против публицисти.

Но неправителствени организации обявиха, че повдигнатите обвинявания в клюка с поредност от данъчни случаи против Rappler и решението на държавното управление да отнеме разрешителното на новинарския уебсайт граничат с държавен тормоз.

Преди месец националните регулатори стопираха топ националната медия ABS-CBN, която в продължение на години е заплашвана от Дутерте.

Rappler и ABS-CBN необятно отразяваха акцията на Дутерте против наркоразпространението.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР