Известният бизнесмен Красимир Стойчев е създател на Мобилтел. След това

...
Известният бизнесмен Красимир Стойчев е създател на Мобилтел. След това
Коментари Харесай

Истината за разстрелите на Кюлев и Илия Павлов и топлата връзка Костов - Цветан Василев! Красимир Стойчев проговаря в ексклузивно интервю пред БЛИЦ TV!

Известният предприемач Красимир Стойчев е основател на " Мобилтел ". След това е шеф на могъщата компания " Трон ", а в следствие и основател на групировката " Г-13 ". Потърсихме господин Стойчев, с цел да разберем от първо лице скритата връзка сред доста от хората, играли основна роля в публичния живот на България. Някои от тях към този момент не са измежду нас. Г-н Стойчев отговори на всички въпроси на шефа на БЛИЦ Ивайло Крачунов. Бизнесменът за първи път разкрива елементи към връзките сред Иван Костов и Цветан Василев. Разговорът с него е ефектен.

- Г-н Стойчев, Вие бяхте създател на групировката Г-13, която продължава да е обект на горещи мнения. Каква беше същинската причина групировката да се разпадне?
- Първо, мъчно е да се каже, че това е било формация в оня смисъл на думата, който нормално се използва. Мисля, че това беше едно инцидентно събиране на хора. Тук занаятчия на цялото това нещо и идеолог беше Емил Кюлев, който се нуждаеше от някаква по-сериозна легитимация. След към този момент основаването на това обединяване беше ясно, че всички сме радикално разнообразни един от различен и че това не може да просъществува. И то просъществува много малко време. Беше най-вече медийно събитие, в сравнение с действително събитие. Аз си припомням, че даже в деня на основаването на Г-13 до мен беше небезизвестният великан-журналист Тома Томов, който ми сподели това е Major Media Event. Аз му споделих, че това няма да просъществува и 1 година. Той ме погледна много шокирано, само че се оказах прав.

- Какво почувствахте, господин Стойчев, когато научихте, че Емил Кюлев е разстрелян на бул. „ България “?
- Аз не бях в България, а във Виена. Първият, който ми се обади, до колкото си припомням беше или Кънчо Стойчев или Райчев. Някой от тях двамата и ми сподели. Като аз бях изцяло шокиран, като за мен Емил Кюлев беше последният човек, който би имал такава орис, само че се оказа че в България по тези времена бе много необичайно кой се избира за жертва и кой не. Липсата на съществено правораздаване и правораздавателна система докара до тази серия убийства в България. За мен бе огромен потрес. Емил беше мой непосредствен прочут и бях доста шокиран.


- Друг представител на Г- 13 бе Илия Павлов. Той също бе прострелян смъртоносно. Как си обяснявате неговата екзекуция?
- Ако си я обяснявах по някакъв логически метод щях да съм изтичал в прокуратурата и да дам показания. Това, което мога да кажа като моя лична интерпретация е, че Илия Павлов беше замахнал на доста неща по едно и също време. Една част от тези неща, съгласно мен, са били свързани с интернационалните незаконни структури и една от тях е решила да се разплати, по този начин да го назовем.

- Вие също се заприказва, че сте бил жертва на бомбен атентат в кооперацията, в която сте живеел. Каква тъкмо е истината години по-късно?
- Водих доста диалози с някогашния ЦСБОП роба с хората, които проверяваха случая. Няма никаква версия, никаква диря, какво е това.



- През 90-те години беше нашумяло името на един доста огромен банкер – Валентин Моллов. Какво знаете през днешния ден за него, към този момент 20 години след този интервал?
- Честно казано нищо не знам. Нито съм го чувал, нито съм го виждал. Нямам визия, нека е жив!

- За Вас медиите пишеха, че сте били непосредствен другар с Иван Костов в разцвета на кръга „ Олимп “. Какво си спомняте от тези години – края на 90-те години и началото на 2000 година?
- Иван Костов в никакъв случай не е имал другари в оня смисъл на думата – близки, които безусловно да стои зад тях и те зад него. В едно изявление беше споделил, че единствени другари са му Емил Кюлев и Краси Стойчев. Аз повече му давах ум и препоръки по какъв начин да прогресира.

Част от препоръките ми той ги изслушваше и това беше някъде доникъде на 98-а, може би началото на 99-а година. След което той беше захласнат от хора от специфичните служби, които го манипулираха. Той нямаше грам опит в тези неща и стартира да слуша напълно други хора и резултатът е, че се срина на изборите. 2000-та година аз бях на едно посещаване при един човек, който стана след това министър-председател и на връщане, макар че не бях чувал Иван Костов от половин година ние се скарахме с него. Не за пари или не за нещо друго, а за това, че пътят, който е избрал съгласно мен беше неверен.

И се обадих все пак и не на него, на жена му и споделих да знаете, че един човек ще стане министър-председател и вие ще загубите изборите. Защото то беше ясно какво ще се случи. Те ми се изсмяха, само че аз се оказах прав. Сега слушам, че Иван Костов имал лаборатория за оценка на рисковете. Каква лаборатория има на мен ми е доста необичайно, тъй като нормално да наречеш нещо лаборатория в този проект е нещо, което може да го има в Станфордския университет или в Харвард. С какви хора Иван Костов има лаборатория или кой заплаща цялата тази лаборатория за мен е изцяло неразбираемо, само че да е жив и здрав!

- Говори се, че лабораторията и плановете на Костов са финансирани от Цветан Василев. Смятате ли, че това е допустимо?
- Да, за какво не. Даже съм чувал, че Костов е бил чест клиент на Цветан Василев. Ако Цветан Василев е решил, че Костов е неговият гуру, не пречи Цветан Василев да заплаща на Костов каквито пари реши за акъла, който му е давал.

- Следихте ли вчерашното изявление на банкера-беглец от Белград, което бе излъчено в канала в Youtube?
- Не, чак толкоз време за Цветан Василев не бих отделил. Но четох мнения за това изявление, напълно откъслечни. Предполагам, че е повтарял същите тези, които и до в този момент е развивал.

- Има ли моралното право този човек да учи на морал българското общество, в случай, че против него е повдигнато толкоз тежко обвиняване?
- Аз не съм гледал изявлението, с цел да знам той морално поучавал ли е някого, или не. Ако генерално задавате въпроса, ще кажа следното: От една страна първо е явно, че всеки е почтен до доказване на противоположното. От друга страна в България се приема, че всеки е отговорен, до доказване на противоположното, най-малко на невинността им. От трета страна всичко, което се разви към банката в последните години демонстрира, че няма пушек без огън, т.е. явно там са осъществявани съществени нарушавания, които не стигат до някаква по-сериозна правосъдна фаза, която би било в интерес и в една и в другата страна, с цел да се обясни каква е обстановката.


Тезата на Цветан Василев, че всичко е било наред в банката явно не може да бъде вярна. За мен е по-вероятно какво се е развило през годините е, че Цветан Василев с доста положителни планове е мислел, че той ще направи могъщи капиталови дейности и един ден всичко това той ще го изравни, ще се върнат парите на банката и всички ще бъдат по-щастливи и по-богати.

Очевидно е оперирал като капиталов фонд. Само че капиталов фонд се контролира по различен метод, а не както се контролира една комерсиална банка. Крайният резултат е налице. Не бих споделил, че е в негов интерес да стои в Белград и в случай че твърди, че е почтен да пристигна и да си почисти името.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР