Известният български алпинист Иван Темелков отправи тежки обвинения след смъртта

...
Известният български алпинист Иван Темелков отправи тежки обвинения след смъртта
Коментари Харесай

Колегата на Скатов – Иван Темелков: Шерпите го изнудваха за пари!

Известният български планинар Иван Темелков насочи тежки обвинявания след гибелта на Атанас Скатов, умрял при опит да покори втория по височина връх в света К2.

Темелков приказва пред „ Труд “ и разгласи, че Скатов се е опитал да се върне, когато е бил на 7100 метра и изиска от следствието на разбере каква е била повода за това.

„ Какви са съответните аргументи за тази голяма покруса, самите шерпи или другите очевидци би трябвало да кажат. За мен по-важното е да се разбере за какво Наско е тръгнал да се връща, бил е на към 7 100 метра. Защо в действителност? “

Темелков разкри, че при първото нанагорнище на Еверест от Скатов, алпинистът ни е бил изнудван за пари от съпътстващия го шерп и се усъмни дали и в този момент не се е случило нещо, което да накара Скатов да промени желанията си да изкачи върха.

„ Горчиво ми е, че за разлика от различен път, в този момент не успяхме да се срещнем преди да поеме към експедицията на К2, Голямата планина, както я назовават на локален език. Бил съм там… Но надали щях да го разубедя в действителност, той не отстъпваше от задачите си. И отново беше самичък! Винаги съм му казвал, че би трябвало да има човек с него! Агенциите са комерсиални, интересуват се единствено от доходи и пари. При първото му нанагорнище на Еверест, да вземем за пример, се върна без доста фотоси. После изясни, че шерпът направил фотоси, само че го изнудвал за пари, с цел да ги даде. Като се върна, незабавно потеглиха приказки, че изобщо не се бил изкачил, че не бил веган… Отвратителна работа! Затова отиде повторно! Та, мисля си, в този момент, на К2, какво в действителност го е предиздвикало да стартира да слиза, дали нещо не го е усъмнило, дали не се е основала някаква сходна обстановка? “, пита се Темелков.

Той сподели още, че страната не би трябвало да разрешава на алпинистите ни да потеглят сами към сходни рискови места.

Много български алпинисти, доста алпинисти и от Сливен изгубихме през последните години. Така повече не може да продължава. Смятам, че федерацията, страната би трябвало да се намесят. Не може да оставят тези хора да потеглят сами, без човек до себе си. Не може да бъдат оставяни като просяци  да си търсят пари и спонсори “, сподели алпинистът.

 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР