Известният австрийски колекционер Хервиг Хадвигер пристига на творческа обиколка в

...
Известният австрийски колекционер Хервиг Хадвигер пристига на творческа обиколка в
Коментари Харесай

Австрийски колекционер на лов за пловдивски шедьоври

Известният австрийски колекционер Хервиг Хадвигер идва на креативна обиколка в Пловдив на 25 май. Хадвигер, който е ръководител Австрийско-българското сдружение за съдействие, има над 700 произведения на родни съвременни художници и скулптори, измежду които и мнозина пловдивчани. Освен българското, той колекционира също и австрийско модерно изкуство.

Освен че ще види забележителностите на Европейската столица на културата предвожданата от Хадвигер делегация ще разцгледа и галерия на водещи пловдивски създатели в изложба „ Орфей “. Експозицията включва творби на Васил Стоев, Атанас Хранов, Цвятко Сиромашки, Илияна Манукова и Бойко Митков.

Хадвигер стартира да купува българско модерно изкуство още през 1980-те. Запалва се по нашенските създатели около деянията в Българския Културен институт Дом „ Витгенщайн “ във Виена. Неговата сбирка е ситуирана в частен музей в Никелсдорф във Федерална провинция Бургенланд.

Заради дългогодишните си старания за разпространение на българското изкуство зад граница той е отличен с Почетна грамота и Почетен знак „ Златен век ”, медал „ Мадарски конник ” и званията Почетен член на Съюза на българските художници и Златната значка на СБХ. Почетен жител е на Русе.

С Хадвигер се познаваме от 30 години. Миналата година по време на изложбата ми във Виена той ми сподели, че има предпочитание да посети Пловдив, сподели пред „ Марица “ скулпторът Бойко Митков. Австрийският филантроп ще се срещне и с кмета на Пловдив Иван Тотев. В делегацията ще взе участие и вицепрезидентът на Австрийско-българското сдружение – някогашния дипломат на Австрия у нас Герхард Райвегер.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР