Известни са победителите в 12-тия литературен конкурс „Яна Язова” Лом

...
Известни са победителите в 12-тия литературен конкурс „Яна Язова” Лом
Коментари Харесай

Ето кои са победителите в конкурса, посветен на Яна Язова

Известни са спечелилите в 12-тия книжовен конкурс „ Яна Язова” Лом – 2018 година Първа премия журито присъди на Мария Сиракова от Кърджали за описа „ Защо чорапите са важни”. Призовата позиция в състезанието носи и парична награда от 200 лева, обезпечени от община Лом.
Присъдени са и две специфични награди на създатели от Кюстендил и Казанлък, те получават по 50 лева
Награждаването на отличените произведения ще е на 25 октомври в читалище „ Постоянство”.
Яна Язова, книжовен псевдоним на Люба Тодорова Ганчева, е родена в Лом през 1912 година Родителите й са учители.
През 1930 година фамилията на Яна се реалокира в София и тя приключва Първа девическа гимназия в столицата. Завършва славянска лингвистика в Софийския университет. Любовният й разказ с професор Балабанов, трийсет години по-възрастен от нея, фамилен и с огромни дъщери, поставя трагичен отпечатък както върху творчеството й, по този начин и върху персоналната й орис.
В съвсем цялостна самотност тя основава трилогията “Балкани”, включваща романите “Левски”, “Бенковски” и “Шипка” – грамаден труд, поради който години наред прекарва в библиотеки и архиви, броди по манастири.
Въпреки ласкавите мнения на тези, които са чели фрагменти от него – измежду тях са Димитър Талев и Георги Томалевски, – тя не съумява да ги разгласява приживе. Не съумява да издаде и събраните афоризми и карикатури на Александър Балабанов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР