Известната балерина, актриса, поетеса и жураналистка Анна Мария Петрова-Гюзелева представи

...
Известната балерина, актриса, поетеса и жураналистка Анна Мария Петрова-Гюзелева представи
Коментари Харесай

Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени

Известната балерина, актриса, поетеса и жураналистка Анна Мария Петрова-Гюзелева показа стихосбирката си “А душата знае “ в Павликени. С „ Добре пристигнала на нашата снаха “ бе посрещната от локалната аудитория гостенката.

„ …А душата знае” на Анна Мария Петрова-Гюзелева – създател с доста лица е сплав сред лириката на поетесата и картините на обичания мъж в живота й. По думите й изданието е в памет на брачна половинка ѝ – световноизвестния оперен артист и художник и е обогатено с негови картини, предоставени от Фондация „ Никола Гюзелев ”.

Поздравления към Анна Мария Петрова-Гюзелева сервира кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов. Той описа по какъв начин посредством общи другари е съумял да гостува в дома на семейство Гюзелеви и да връчи плакетa за почетен жител на Павликени на Никола Гюзелев.

„ Беше доста вълнуващо. В думите на господин Гюзелев нямаше засегнатост към Павликени, както се говореше от доста години. Мисля, че ненапълно успяхме да отсрамим павликенчани с именуването на Летния спектакъл, който епохи към този момент ще носи името на Никола Гюзелев “, сподели кметът. Инж. Манолов показа персоналните си усещания от срещата с Маестрото и съобщи, че откровено се надява със съдействието на Анна Мария Гюзелева Летният спектакъл да се извърши със наличие, като всяко лято се показва оперен концерт за жителите и гостите на Павликени.

„ Наистина сърцето му беше сгряно от тази постъпка “, показа инж. Манолов и описа по какъв начин са възнамерявали посещаване на оперния бас в родния му град – литературна вечер, където Никола Гюзелев да показа рисунките си в по-тесен кръг. За жал прелестната концепция не се осъществя. Инж. Манолов и Анна Мария направиха ангажимента през 2019 година да се осъществя галерия в памет на незабравимия Маестро, когато се навършват 5 години от неговата кончина.

По време на срещата стана ясно, че идната година ще е подготвен нов документален филм за оперния артист. Кадри от Павликени ще бъдат включени в лентата, като ще бъдат обезпечени срещи с живи съученици и другари на оперения артист, които да опишат истории „ от извора “ за Никола Гюзелев.

Над час поетесата дава отговор на въпроси от публиката. Анна Мария Петрова-Гюзелева показа, че е почнала да написа, тъй като почувствала нужда да излее своята душа. Тя не скрива, че живее сред два града, сред две страни, години наред. Съдбата и отрежда едно безспирно „ пътешестване “ сред София и Рим – България и Италия. Тя постоянно остава обвързвана с корените си и от ден на ден се връща към тях. По думите й в последните години се свърза все по-силно с Павликени и „ неговите хубави хора “.

По време на литературната среща доста от феновете на Анна Мария Петрова-Гюзелева насочиха своите въпроси към гостенката. Директорът на Исторически музей – Павликени Нели Цонева насочи покана в музея да се обособи ъгъл на Никола Гюзелев, в който да се покаже неговата връзка с Павликени, корените му и израстването му като артист и художник.

На различен от въпросите, за силата на страданието при писането на поезия, Гюзелева показа, че в нейното творчество тази стилистика не доминира. „ Да сме смирени и да откриваме същинските неща в живота. В днешно време е много мъчно, то постоянно едвам се вижда, би трябвало особено да го търсим “, означи поетесата.

Голяма част от присъстващите на литературната среща резервираха загатна от нея със фотоси и подписи на показаната книга.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР