Известната американска научнофантастична писателка Урсула Ле Гуин е починала на

...
Известната американска научнофантастична писателка Урсула Ле Гуин е починала на
Коментари Харесай

Почина научнофантастичната авторка Урсула Ле Гуин

Известната американска научнофантастична писателка Урсула Ле Гуин е умряла на 88 години, съобщи " Ню Йорк таймс ", като се базира на фамилията й. Книгите й като " Лявата ръка на мрака " и поредицата за Землемория са издадени на над 40 езика и в милиони копия по света.

Едно от най-големите имена в света на научната фантастика, Ле Гуин използваше познатите й тропи като магьосници и извънземни, с цел да разсъждава върху комплицирани обществени и културни въпроси като екологията и феминизма. Най-известният й разказ " Лявата ръка на тъмнината ", за общество, в което полът не съществува, неотдавна навърши 50 години. Критикът Харълд Блум я разказва като " създател с извънредно въображение и огромен стилист ", " трансформирал фантазията във висока литература за нашето съвремие ".

Дъшеря на писателка и антрополог, Ле Гуин е родена като Урсула Крьобер през 1929 година Автор е на повече от 20 романа, само че и на 100 описа и 12 книги с лирика, няколко сборника с есета, книги за деца, както и на преводи - в това число на Лао Дзъ и чилийския стихотворец Габриела Мистрал. Винаги е предпочитала да бъде наричана публицист, а не фантазьор, въпреки едвам преди няколко години получи едно от най-престижните оценки за " висока " литература в Съединени американски щати - The National Book Award.

Тогава в тирада, набрала изключителна известност Ле Гуин предсказа: " Чакат ни тежки времена, в които ще желаеме да се чуват на първо място гласовете на тези писатели, които виждат другите възможности на сегашния ни живот и могат да гледат оттатък владяното ни от боязън публично и пристрастяващи технологии към други типове битие и даже да си показват същински учредения за вяра. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР