Известна е причината за възникването на пожара и местонахождението на

...
Известна е причината за възникването на пожара и местонахождението на
Коментари Харесай

Известна е причината за изгорелия автобус на Струма |

Известна е повода за възникването на пожара и местонахождението на първичното му огнище в рейса с македонски туристи, който катастрофира на  Автомагистрала „ Струма “. Това оповестиха по бТВ  прокурор Бисер Михайлов и следовател Мариан Маринов, които водят следствието на нещастието. Маринов отхвърли да разкрие повода за пожара и съобщи, че „ ще остави това на специалистите “, които към този момент има своите „ тези ". Въпреки това следователят разяснява, че огромно парче мантинела се е „ нанизало “ в рейса при гумата до предната врата, открита е „ нагъната на хармоника “ и „ резервоарът, който е пластмасов е опустошен “.

„ Представяте си какво търкане и искри е имало “, разяснява Михайлов. Следователят добави, че рейсът е бил остарял и " рециклиран " в Турция, като цялото му съоръжение е било заменено и следва да бъде изяснено дали новото е " незаводско ".

Конспиративните теории, които циркулират в публичното пространство, са погрешни, съобщи прокурор Михайлов. В рейса не е имало взривни субстанции, безапелационен бе Михайлов, който се базира на пробите и натривките, направени върху останките на рейса. Няма данни и за туби с бензин, а теориите за съществуване на заготовки и " материали за произвеждане на опиати " са " ролкова нелепи, че не заслужават коментар ", сподели прокурорът. Следовател Маринов означи, че е имало туби с нафта за зареждане на отоплителната система на рейса, само че те са останали незасегнати от пожара.

Двигателят на рейса също е изправен и може още в този момент да бъде разпален и да работи безпроблемно.

Мантинелата не била отговорна

Според Маринов не може да се вини неприятното положение на мантинелата, която според специалисти не е била инсталирана съгласно условията. " Самата злополука не е тежка, в случай че не беше зародило запалването. Ако го нямаше запалването, никой нямаше да пострада. 5-10 метра мантинела беше се сгънала вътре на охлюв. Тази мантинела нямаше по какъв начин да удържи, даже да е била хваната със 100 болта. Тя унищожава резервоара, който е пластмасов, в резултат на което са зародили искри ", сподели Мариан Маринов.

" Пожарът се е разгорял бързо, това е основало в салона задимена среда. Оцелелите пасажери са се задушавали, само че са съумели да скочат. Един от тях е разкрил спешен чук и е разрушил предпоследното стъкло. Някои са се наранили при скока ", описа следователят.

" Водачът натиска интензивно спирачки, стопира в разграничителната линия и като се открива сред двете мантинели, задната врата на рейса, която се отваря
на открито е блокирана, пасажерите са били заклещени ", добави Маринов.

По думите му макар преживеният потрес и контузии оживелите са дали " съответни и съпоставими показания ", които " поддържат останалите доказателства, събрани по време на огледа ". 

Има начални доказателства за погрешно държание на лидера ", сподели прокурор Михайлов. Според него водещата теза за аргументите на злополуката остава шофьорска неточност. " Инфраструктурата я обследваме. Констатираха се известни проблеми и несъответствия, само че лидерът би трябвало се съобрази с пътя и пътната конюнктура, до момента в който кара, изключително когато вали дъжд и е понижена видимостта ", разяснява следовател Маринов.

По думите му има работни хипотези по какъв начин се е случил удара в мантинелата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР