Известна е причината за възникването на пожара и местонахождението на

...
Известна е причината за възникването на пожара и местонахождението на
Коментари Харесай

Вече е ясно защо фаталният автобус на Струма се е подпалил и кой ще бъде обвинен

Известна е повода за възникването на пожара и местонахождението на първичното му огнище в рейса с македонски туристи, който катастрофира на Автомагистрала „ Струма “. Това оповестиха пред бТВ прокурорът Бисер Михайлов и следовател Мариан Маринов, които работят по следствието на нещастието.

Маринов отхвърли да разкрие повода за пожара и съобщи, че „ ще остави това на специалистите “, които към този момент имат своите „ тези ".

Въпреки това следователят разяснява, че огромно парче мантинела се е „ нанизало “ в рейса при гумата до предната врата, открита е „ нагъната на хармоника “ и „ резервоарът, който е пластмасов е опустошен “.
свързани новини5698преди 6 часа17273преди 11 часа
„ Представяте си какво търкане и искри е имало “, разяснява Михайлов.

Следователят добави, че рейсът е бил остарял и " рециклиран " в Турция, като цялото му съоръжение е било заменено и следва да бъде изяснено дали новото е " незаводско ".

Македонските управляващи ни предадоха голям размер доказателства, като ДНК проби от родственици на починалите. Това разреши на българските проверяващи доста бързо да изготвят ДНК експертизи, което пък разреши тленните остатъци на починалите да бъдат освободени и да бъдат превозени в Република Северна Македония, съобщи Михайлов.

Всички 45 жертви са разпознати, заяви той.

Михайлов посочи, че съгласно заключението на техническата експертиза няма никакви следи от взривни субстанции или туби с бензин в рейса, каквито версии се появиха в първите часове след злополуката. Версията, че в рейса е имало мостра за произвеждане на опиати, появила се в някои медии, пък е толкоз нелепа, че не си коства да я разясня, акцентира прокурорът.
свързани новини2485преди 9 часа
Водещият следовател Мириан Маринов сподели, че показанията на оживелите са съпоставими, няма несъгласия сред тях и те доста добре поддържат събраните доказателства от движимостите лица по отношение на механизма на настъпването на злополуката, запалването и мястото на пожара.

Маринов заяви, че през вчерашния ден е осъществен подробен оглед на мястото на тежкия случай от движимости лица, рейсът е вдигнат, огледан главно.

Парчето от мантинелата беше вътре в рейса, на мястото, на което е бил резервоарът с дизелово гориво. Експертите имат пояснение за запалването. В задната част на рейса е имало туби с дизелово гориво, които се употребяват за парното на рейса, само че те са цели, пожарът не е стигнал до задната част на рейса. Двигателят е безусловно здрав, може да работи. Беше открита повода за пожара, методът за неговото разпространяване, сподели следователят, като отхвърли да разкрие повече детайлности.

Автобусът е 18 тона и е отнесъл мантинелата както бръмбар сламка. Самата злополука не е тежка, в случай че не беше зародило запалването. Ако го нямаше запалването, никой нямаше да пострада. 5-10 метра мантинела беше се сгънала вътре на охлюв. Тази мантинела нямаше по какъв начин да удържи, даже да е била хваната със 100 болта. Тя унищожава резервоара, който е пластмасов, вследствеи на което са зародили искри. Пожарът се е разгорял бързо, това е основало в салона задимена среда. Оцелелите пасажери са се задушавали, само че са съумели да скочат от задното стъкло. Тези, които не са съумели да скочат...не са съумели, уточни Мириан Маринов.

„ Съдебна медицина “ освобождава телата на починалите при нещастието на " Струма "

Бисер Михайлов разясни, че следствието е в начален стадий. За девет дни е събран голям размер доказателства, само че за обвинителен стадий към момента не може да става въпрос. Имаме работна теза, която гласи, че все още има начални данни за отговорно държание на лидера на рейса. В отговор на въпрос прокурорът сподели, че съгласно него водещата теза е, че за нещастието е отговорен водачът, макар че още веднъж акцентира, че следствието е в начален стадий. Събрани са всички експертизи, само че делото може да се забави, защото може да има искане за интернационална правна помощ, означи Бисер Михайлов.

Дори и да няма маркировка, лидерът е задължен да следи пътя и да преценява скоростта с пътната конюнктура, да се движи с такава скорост, че да предотврати произшествие, съобщи Мириан Маринов.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР