Извършваме най-мащабната модернизация на подземния и надземен градски транспорт от

...
Извършваме най-мащабната модернизация на подземния и надземен градски транспорт от
Коментари Харесай

Фандъкова се похвали, че се извършва най-мащабната модернизация на транспорта от десетилетия

Извършваме най-мащабната рационализация на подземния и надземен градски превоз от десетилетия. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на плана за бюджет на София за 2019 година. По думите ѝ: „ Догодина метрото на София ще бъде 48 км метро мрежа. Само преди 10 години беше 10 км. Това е резултат, който не идва безплатно. Осигуреното съфинансиране от общинския бюджет за тези 12 км, които строим в този момент, е 248 млн. лева и предпазени средства от Оперативна програма „ Транспорт “ са 774 млн. лева

"Общо 90% от рейсовете на София следващата година ще са нови и с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6. Преди 10-ина години междинната възраст на рейсовете, които се движеха в града, беше 20 години, движеха се "Икаруси " и рейсове, създадени през 1978 година, следващата година – междинната възраст на рейсовете ще е под 6 години " – сподели също кметът.

Разширяването на метрото за по-удобен и удобен градски превоз е водеща задача в ограниченията за по-чист въздух. Възстановяването на огромните паркове на София и построяването на нови е наша цел в последните 10 година Тази година ще бъде приключен първият стадий на Западен парк и ще изградим първия обществен аквапарк в новия парк "Възраждане ".

Кметът открои като третата ни основна задача цялостната реорганизация на улици и булеварди, като за поредна година подсигуряваме финансово фокуса върху кварталите. "Продължаваме ремонтите на съществени квартални улици, както и създаване на нови улици в региони, в които липсват " – сподели кметът Фандъкова.

Догодина ще приключи първата цялостна рационализация на 13 учебни заведения и 13 детски градини със средства по Оперативна програма “Регионално развитие”.

И тази година не се залага нарастване на налозите отвън променените от Народното събрание. „ Нашето предложение към вас е да приемете минималните прагове и за колите, и за парцели в курортни селища, които не са главно жилище, за които има законови промени “ – сподели Фандъкова.

Проектобюджетът на Столичната община за 2019 година е 1,623 милиарда лева

Капиталовата стратегия е над 551 млн. лева От тях 58% са средства от европейските стратегии (324 млн. лева.)

Общо в превоз и транспортна инфраструктура ще бъдат вложени 447.9 млн. лева

47,5 млн. лева – за създаване и ремонт на съществени улици и булеварди. 38 млн. лева – за ремонт и поддръжка на улици на територията на цялата община. 4,5 млн. лева влагаме в създаване на улично осветяване. 306 млн. лева са отделени за строителството на първия и втория сектор от третата линия на метрото (от бул. „ Владимир Вазов ", през "Орлов мост ", центъра, „ Красно село “, „ Овча купел “ до "Околовръстния път " при "Горна Баня ").

Догодина ще бъдат пуснати напълно новото тролейбусно трасе от кв. „ Манастирски ливади “ до „ Люлин “.

129.2 млн. лева е бюджетът за непорочност. В капиталовата стратегия залагаме 17,7 млн. лева за рекултивиране на старите сметища в кв. „ Суходол “, в с. Долни Богров и за хранилище „ Садината “.

Предвиждаме закупуване на мобилна автоматизирана станция за премерване на качеството на атмосферния въздух (400 хиляди лева.). 18,8 млн. лева са планувани за създаване на 15 нови детски градини и цялостни реконструкции с разширения на остарели. 9,5 млн. лева ще бъдат вложени в създаване на нови пристройки и физкултурни салони на 12 учебни заведения.

Над 5 млн. лева ще влагаме в консервация и реституция на Централната минерална баня в Банкя (2,3 млн. лева.) и реституция на банята в "Овча купел " (3,3 млн. лева.), 550 хиляди лева в главен ремонт на столичния куклен спектакъл. Одобрени са 350 хиляди лева, с цел да започва построяването на център за модерно изкуство „ Топлоцентралата “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР