Извършителят на нападението срещу синагога в германския град Хале миналата

...
Извършителят на нападението срещу синагога в германския град Хале миналата
Коментари Харесай

Изправиха пред съда нападателя на синагога в германския град Хале

Извършителят на нападението против синагога в немския град Хале предходната година, считано за една от най-тежките антисемитски офанзиви в следвоенната история на Германия, през днешния ден беше изправен на съд, съобщи Асошиейтед прес.

28-годишният Щефан Балиет извърши нападението на 9 октомври - Йом Кипур, най-светият ден от годината в еврейския календар, напомня ДПА.

Делото стартира във време, когато антисемитските закононарушения в Германия са във връхната си точка, откогато през 2001 година в страната стартира да се води такава статистика, и на фона на растеж на десноекстремистката престъпност.

Балиет разгласил в интернет антисемитски "манифест ", преди да извърши нападението, при което умъртви двама души. Той предавал онлайн в известен уебсайт за игри, до момента в който стрелял по хората.

Нападател на синагога в Германия бе упрекнат в двойно ликвидиране и опит за ликвидиране на 68 души

Нападателят направил няколко опита да проникне в синагогата, в която имало 52-ма вярващи, и откакто не съумял, прострелял 40-годишна жена на улицата и 20-годишен мъж в близката дюнерджийница.

Срещу Балиет е повдигнато обвиняване от 13 пункта, в това число за ликвидиране и опит за ликвидиране, нанасяне на телесна щета, подстрекаване. Съищци по делото са 43-ма потърпевши и родственици на жертвите. В обвинителния акт се споделя, че по време на нападението Балиет е носел осем огнестрелни оръжия, няколко взривни устройства, шлем и бронежилетка. Според прокурорите оръжията наподобява били самоделни.

След офанзивата причинителят избягал от града, ранявайки още двама души в градче покрай Хале, където изоставил колата си и откраднал такси. По-късно той бил задържан, откакто аварирал с таксито.

Началото на делото в съда в Магдебург се забави с два часа заради засиления интерес на десетки немски и задгранични публицисти, както и други хора, които чакаха с часове на опашка да преминат през инспекцията за сигурност.

Според Франс прес се чака процесът да продължи доникъде на октомври, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР