Извънземен камък, открит в Египет, може да бъде първата доказана

...
Извънземен камък, открит в Египет, може да бъде първата доказана
Коментари Харесай

Камък в Египет доказва произхода на рядка свръхнова

Извънземен камък, открит в Египет, може да бъде първата потвърдена проба на Земята от рядка свръхнова, заяви електронното издание “Сайънс алърт”.

Учени от университета в Йоханесбург вършат това съмнение след обстоен разбор на камъка Хипатия, открит през 1996 година в Египет.

В пробите от него е открито извънредно ниско равнище на силиций, хром и манган, което допуска, че не се е образувал в Слънчевата система. Изследователите също по този начин откриват високи равнища на желязо, сяра, фосфор, мед и ванадий.

Съставът и концентрацията на детайлите в пробите от Хипатия се разграничават от тези на моделите на обекти, образували се навътре в Слънчевата система. Допълнителен разбор изключва догатките, че скалата се е образувала от червен колос.

Изследователите също откриват, че откритият в Египет камък не дава отговор на това, което би се очаквало, в случай че е от свръхнова вид II – има прекалено много желязо по отношение на силиций и калций. Така се стига до догатката, че е откъс от свръхнова вид Ia.

“Ако тази догадка е вярна, то камъкът Хипатия ще бъде първото осезаемо доказателство на Земята за детонация на свръхнова вид Ia”, споделя геохимикът Ян Креймърс от университета в Йоханесбург.

Специалистите обаче не могат да бъдат безапелационни и по тази причина не престават с проучванията.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР