Извънредното редовното заседание на местната Асоциация по ВиК в Бургас

...
Извънредното редовното заседание на местната Асоциация по ВиК в Бургас
Коментари Харесай

Асоциацията по ВиК в Бургас се събира на извънредно заседание

Извънредното постоянното съвещание на локалната Асоциация по ВиК в Бургас ще бъде на 8 декември (четвъртък) 2022 година. Покани са изпратени до всички кметове на общини в област Бургас. Срещата ще стартира в 10:30 часа в постройката на Областна администрация - Бургас. В дневния ред са включени три точки, като преди всичко членовете ще прегледат целесъобразния размер на държавната вноска в бюджета на Асоциацията по ВиК за идната година.

Според проект сметката средствата, обезпечени от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството, са 25 000 лв., а тези от общинските администрации над 46 000 лв., сподели инспекция на Българска телеграфна агенция. В бюджета на Асоциацията не са заложени средства от донори, интернационалните финансови институции, фондове или стратегии. Вноските на общините са изчислени на база брой население, като най-вече средства в касата на организацията би трябвало да внесе Община Бургас – към 23 000 лв., а минимум Община Малко Търново - едвам 342 лв.. 

Като втора точка в дневния ред е заложено разискване и координиране на програмата за запазване на околната среда за интервала 2021-2025 година и програмата за ръководство на отпадъците на " Водоснабдяване и канализация " ЕАД Бургас. Други въпроси ще бъдат разисквани в точка трета от дневния ред на изключителното съвещание. Тогава се чакат и дебатите по модифицираната капиталова стратегия ма ВиК Бургас, с което би трябвало да бъдат препоръчани съответни ограничения за нова, по-ниска цена на кубик вода в Бургаско. 

Българска телеграфна агенция напомня, че локалното ВиК сдружение получи краен период до 5 септември тази година, в който да приготви и изпрати до кметовете на всички 13 общини в района поправен капиталов проект с ясни оферти за съкращаване цената на водата, която е съвсем 4,30 лв. с Данък добавена стойност за кубик от 1 август – цена, която беше препоръчана от водопреносното сдружение и призната от енергийния регулатор. В началото на август кметове и представители на ВиК Бургас се договориха за корекциите, на база на които да бъде импортирано ново искане за актуализиране на цените за крайните консуматори до Комисията за енергийно и водно контролиране.

По време на срещата шефът на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев разгласи, че е допустимо цената на кубик вода в Бургаско да се окаже още по-висока (4,30 лева за кубик), в случай че се вземат поради цените на артикули, електрическа енергия и горива. Поскъпването на водата в региона беше обосновано от локалното ВиК сдружение главно със заложените в капиталовия проект бъдещи вложения, които плануват присъединението на язовирите Порой и Ахелой към главната водопреносна мрежа. Плановете са двата водоема да се употребяват като опция при спешна обстановка и ниски равнища на главните язовири " Камчия " и " Ясна поляна ". 

До този миг единствено част от общините в региона са изпратили свое мнение по препоръчаните от " ВиК Бургас " ЕАД промени в капиталовата стратегия, сподели информация на Българска телеграфна агенция, което значи, че полемиката към цената на водата в Бургаско може и да бъде отсрочена за едно от идващите съвещания на Асоциацията. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР