Извънредните мерки на Орбан бяха разкритикувани от много държави в

...
Извънредните мерки на Орбан бяха разкритикувани от много държави в
Коментари Харесай

Орбан се пошегува с декларацията на страни от ЕС за опасността от диктатура в Унгария

Извънредните ограничения на Орбан бяха разкритикувани от доста страни в Европейски Съюз, към които след изчакване се причисли и България.

Унгарският министър председател Виктор Орбан отговори с изключително възприятие за комизъм на декларацията на 13 страни от Европейски Съюз, осъждаща несъразмерните ограничения около изключителното състояние в някои страни, които нарушават върховенството на закона и правилата на демокрацията.

Ден след разгласяването й в четвъртък Будапеща реши да се причисли към документа. Макар Унгария да не е упомената категорично в изказването, няма подозрение, че то е ориентирано точно против последните развития в страната. И по-точно против признатия в понеделник закон, с който на процедура Народното събрание е суспендиран и унгарският министър председател получи правото да ръководи с укази по време на гласуваното като безсрочно изключително състояние.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Опозиционни фигури, правозащитни организации и анализатори от цяла Европа дефинираха това като огромна стъпка към тирания. В сряда Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания и Швеция излязоха с декларация, в която се споделя: " В тази невиждана обстановка страните имат законно право да приложат изключителни ограничения за отбрана на своите жители и за превъзмогване на рецесията. Въпреки това сме надълбоко разтревожени от риска за нарушавания на правилата на върховенството на закона, демокрацията и главните човешки права поради въвеждането на някои ограничения ". Документът натъртва, че изключителните ограничения би трябвало да бъдат краткотрайни и пропорционални, да подлежат на непоколебим надзор и да не нарушават свободата на словото и на медиите.

Първото усещане от декларацията беше, че не е подписана от нито една източноевропейска страна и това ускори чувството, че рецесията с ковид акцентира разделянето Изток-Запад в Европейски Съюз. В четвъртък на питане от " Капитал " от естонското външно министерство дадоха отговор: " Естония реши да се причисли към декларацията незабавно щом бяхме осведомени за нея и поканени да се включим ". Което допуска, че 13-те са работили без да се съветват с останалите. Освен Естония, към декларацията още в четвъртък се причислиха Латвия и Литва. След още ден мислене, в петък България направи същото.

Будапеща пък реши да се възползва от дипломатичността на сътрудниците си в Европейски Съюз, пропуснали да упоменат кого имат поради, и още през вчерашния ден разгласи, че също застава зад документа. На въпрос от " Капитал " дали страната мисли да се причисли към декларацията, в четвъртък следобяд от унгарското външно министерство препратиха към уеб страницата на правосъдното министерство, където беше качено известие, в което се споделя: " Напълно сме съгласни с изказването на 13-те страни-членки, оповестено през вчерашния ден, че даже в тези предизвикателни времена би трябвало да поддържаме и браним полезностите на свободата, демокрацията, върховенството на закона и спазването на човешките права. Дълбоко съжаляваме, че документът не беше отворен за присъединение за всички страни-членки. Ценностите, на които е учреден Европейски Съюз, са общи за всички нас. Те не би трябвало да бъдат употребявани за основаване на разделяне, изключително във време, когато Европейски Съюз има голяма потребност от единение и взаимност ".

Критики против опортюнизма на Орбан

След декларацията на 13-те в четвъртък ръководителят на Европейската национална партия (ЕНП) Доналд Туск прикани за изключване на партията на Орбан " Фидес " от политическото семейство. Туск упреква унгарския министър председател, че употребява пандемията, с цел да построи " страна на непрекъснатото изключително състояние ".

Членството на " Фидес " в ЕНП е замразено от март предходната година - тогава се стигна до компромис, с цел да не губи ЕНП гласовете, които биха пристигнали от " Фидес " на изборите за Европейски парламент през май, до момента в който въпреки всичко алегорично санкционира Орбан за погазването на от ден на ден демократични правила в страната. " Много от вас, даже да са подлагали на критика Орбан за предходните му решения, не се съгласиха " Фидес " да бъде изгонена от политическото ни семейство ", обръща се Туск към съпартийците си и прибавя, че в този момент приоритет е пандемията, само че " ще пристигна моментът, когато още веднъж ще би трябвало да премислите позициите си ".

Малко след изказването на Туск 13 национални водачи, принадлежащи към фамилията на ЕНП, изпратиха писмо до ръководителя на ЕНП с позицията да изключи " Фидес ". Писмото е подписано от водачи от Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Гърция, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Словакия и Швеция. Въпреки че Германия и Франция са част от декларацията, която не загатва Унгария поименно, в писмото до Туск липсват водачи от немския Християндемократичен съюз или от френските партии, членуващи в ЕНП. Според текста на писмото, представено от Euractiv, новите пълномощия на Орбан са в явно нарушаване на правилата на демократичната народна власт и на европейските полезности. " Страхуваме се, че министър председателят Орбан ще употребява новата си власт, с цел да затегне хватката на държавното управление над гражданското общество, " написа в него.

Председателят на Европейската комосия Урсула фон дер Лайен също се намеси в четвъртък, като разгласи, че избрани ограничения в Европа отиват прекомерно надалеч и е " изключително обезпокоена от обстановката в Унгария. " Тя акцентира на посланието на декларацията от сряда, че изключителните ограничения би трябвало да са нужни, пропорционални на заплахата, краткотрайни и да подлежат на постоянни инспекции. Още във вторник Европейска комисия изрази позиция, че ще следи дали изключителните ограничения в държавите-членки на Европейски Съюз съблюдават европейските правила и полезности.

Унгарската реакция

Освен с троленето на декларацията на 13-те Унгария отговори и с изказвания на рецензиите. В четвъртък представителят на унгарското държавно управление Золтан Ковач, представен от Euractiv, упрекна Фон дер Лайен и европейската реакция в " политически двойни стандарти ". " Не единствено, че ни подлагат на критика, ами сме подложени на политически лов на вещици и координирана опетняваща акция ", разяснява Ковач.

Същевременно и унгарският водач би трябвало да е останал сюрпризиран от проведеното противопоставяне на решенията му от страна на другите членки на Европейски Съюз, написа организация " Блумбърг ".
За по-малко от 24 часа централната банка на Унгария предприе дейности за прекъсване на свободното рухване на форинта, държавното управление в Будапеща анулира проектите си за лишаване на властта от опозиционните кметовете по време на пандемията, а кабинетът отсрочи седмичния си брифинг в четвъртък без пояснение, се показва в обявата.

В нея е представен шеф на фонда Hold в Будапеща, съгласно който тези ходове обратно са подхванати защото някои вложители считат, че Орбан слага основите на диктаторски режим " и в случай че се уплашат, ще си съберат багажа и ще си тръгнат ".

" Орбан не очакваше пазарен и политически поврат в подобен мащаб ", споделя пред " Блумбърг " Андраш Биро-Наги, шеф на основания в Бедапеща тинк-танк " Политически решения ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР