Извънредна среща в Здравната каса. Надзорният съвет на фонда и

...
Извънредна среща в Здравната каса. Надзорният съвет на фонда и
Коментари Харесай

Извънредна среща НЗОК - БЛС: Ще увеличат ли цената на пътеката, по която лекуват COVID-19

Извънредна среща в Здравната каса. Надзорният съвет на фонда и управлението на Лекарския съюз договарят за отпущането на спомагателни средства за лечебните заведения , поради ковид, оповестява Българска национална телевизия.
Те би трябвало да покрият два съществени въпроса на този стадий от преодоляването на пандемията от ковид у нас.
Очаква се на това съвещание да стане явен отговорът на противоречивия въпрос - дали лечебните заведения ще изискват проби за ковид от пациентите , които одобряват и кой ще ги заплаща. Според Министерство на здравеопазването и здравният министър това не е задоволително, от БЛС обаче упорстват за такива. Освен това съгласно лекарите, страната би трябвало да поеме разноските в този случай.
Д-р Маджаров: Трябва да има скрининг при постъпване на пациентите в болница
 
Вторият проблем са парите за лекуване на пациенти с COVID-19 . Увеличаване на цената на клиничната пътека , по която главно се лекуват болните от COVID-19 у нас най-вероятно ще бъде реализирано. В момента тя е 640 лв. и съгласно медиците е извънредно незадоволителна.
Пръв за това заприказва член на НОЩ - шефът на Александровска болница проф. Ангелов, който изясни, че постоянно тези средства са незадоволителни за финансирането на лекуването на тежко заболели и добави, че медиците срещат схващане от страна на Министерство на здравеопазването. Думите му удостовери и здравният министър Кирил Ананиев.
Това в действителност е клиничната пътека за лекуване на белодробни болести - пневмонии, изясни вицепрезидент на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК доктор Иван Кокалов. " Поради тази причина, когато не е усложнената обстановката с даден пациент, тя върви по тази пътека, която е в границите на 600 лв., само че когато се усложни и се потвърди, че е било належащо и други ограничения, се дават още пари. Парите на касата за всяка една пътека не стигат. Болните от COVID-19 в една част са заболели и от други съпътстващи болести, само че с цел да може да се обзет всички болести, с които те влизат - диабет, сърдечно-съдови и други, няма по какъв начин да му спрете медикаментите. Това значи, че вие харчите повече и от там идва в действителност харченето - не при характерното лекуване, а по-скоро симптоматичното, което е за съпътстващи болести ", пресметна специалистът.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР