Извън капиталовата печалба, която инвеститорите търсят при покупка на акции,

...
Коментари Харесай

Операция обратно изкупуване

Извън финансовата облага, която вложителите търсят при покупка на акции, има още няколко аргументи да вършат това. Дивидентите, които разпределят фирмите от своите облаги и противоположното изкупуване на акции - два метода, посредством които фирмите връщат капитал към своите акционери. Затова и последните се наблюдават с нараснало внимание дружно с прогнозите за активността и постигнатите финансови резултати. През първото тримесечие американските компании са оповестили стратегии за назад изкупуване на акции за над 480 милиарда $ по данни на Goldman Sachs. Някои като Apple и Гугъл оповестиха нови още по-мащабни стратегии, до момента в който други компании възобновяват тактиките си за изкупуване, които сложиха на пауза в разгара на пандемията. Възстановяването на стопанските системи, почналото преодоляване на пандемията от ковид-19 и растежът на облагите дават повече успокоение и оптимизъм измежду компаниитe, позволявайки им да стартират смели стратегии по изкупуване. А това е добра и здравословна вест за пазарите и вложителите.

Тласък даде и решението на Федералния запас от края на предходната година да вдигне възбраната банките да ползват стратегии за назад изкупуване, наложена преди този момент поради локдауна. Още същия ден JP Morgan разгласи, че започва стратегия за изкупуване на 30 милиарда скъпи бумаги. В началото на годината Bank of America и Goldman Sachs също възобновиха стратегиите си и прибраха акции от пазара на стойност от 2.9 и 1.9 милиарда $ респективно.

След положителните данни на американската стопанска система за първото тримесечие и големия растеж в приходите на фирмите бизнесът се почувства по-сигурен. При доклада за първото тримесечие Bank of America разгласи, че ще влага 25 милиарда $ в нова стратегия. Технологичните колоси Apple и Гугъл също обявиха, че ще отделят 90 милиарда и 50 милиарда $ надлежно със същата цел.
В IT бранша противоположното изкупуване се случва в най-големи размери, само че картината се трансформира по отношение на пазарната капитализация Фотограф: Капитал
Според Хауърд Силвърблат, основен индексен анализатор в S&P Dow Jones Indexes, фирмите стават по-уверени в своите прогнози, макар че несигурността остава. " Нещата се усъвършенстват, а фирмите имат малко по-добър паричен поток ", споделя той пред Financial Times и добавя: " Преди имаше хиляди сюжети, а през днешния ден може би единствено 100, което прави мисленето малко по-лесно. " Засега в Европа се вижда по-бавен ритъм на възобновяване на стратегиите.
Стар номер по нови правила
Обратното изкупуване на личните акции от фирмите не е нова тактика. Практиката набира известност през 80-те години на предишния век, само че по това време огромна част от компаниите не извършват обещанията си и се отхвърлят от стратегиите си, заради което през идващите десетилетия Комисията по скъпите бумаги (SEC), регулаторът на фондовите пазари в Съединени американски щати, на няколко пъти обнови разпоредбите, по които би трябвало да се случва процесът.

Според комисията един път откакто разгласи назад изкупуване на акциите си, компанията няма право да се отметне, като би трябвало да дава данни за размера, броя на акциите и цената, на която се извършва транзакцията, както и по кое време, къде и на какви услови се извършва договорката. Подобряването и усъвършенстването на процесите редуцира % на измамите и тактиката набира още по-голяма известност през последното десетилетие. Все отново в това има логичност, защото оповестяването на стратегии за назад изкупуване води до растеж в цената на акцията, а едно отмятане по-късно може да докара до спад, което в известна степен е операция на пазара посредством подвеждаща информация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР