Изучаването на човешкия мозък е важна и сложна област на

...
Изучаването на човешкия мозък е важна и сложна област на
Коментари Харесай

Просвещението

Изучаването на човешкия мозък е значима и комплицирана област на науката, която последователно разкрива тайните на нашето мислене и държание. Човешкият мозък е извънредно комплицирана конструкция, която се състои от милиарди неврони (нервни клетки) и свързващи ги синапси, които образуват мрежа от връзка и обработка на информация.

Мозъкът е централната нервна система на индивида и извършва редица значими функционалности, като управление на придвижването, реализиране на сетивна перцепция и най-важното – генериране на мисли и схващане. Макар че точното място на рождението на мислите в мозъка към момента е обект на интензивно проучване и диспути, научните проучвания демонстрират, че голям брой райони и структури на мозъка са включени в този развой.

Един от основните райони в човешкият мозък,

свързани с мисленето, е кората на огромното мозъчно полукълбо. Това е външната, влошена част на мозъка, която е обвързвана с високите когнитивни функционалности като мислене, решение на проблеми, езиково изложение и обмисляне. Различни области на кората имат профилирани функционалности и работят в тясно съдействие, с цел да обработват информацията и да генерират мисли.

 Човешкият мозък и къде се разждат мислите

Освен кората, други структури на мозъка, като хипокампът, амигдалата и базалните ганглии, играят значима роля във образуването на мислите и страстите. Хипокампът, да вземем за пример, е виновен за запаметяването и образуването на нови мемоари, до момента в който амигдалата реагира на прочувствените тласъци и контролира прочувствените реакции.

Учените от дълго време свързват човешкия мозък и мозъка в едно цяло.

Ами в случай че не е? Ами в случай че нещата са доста по-сложни? Изследванията с компютърна томография (КТ) ясно демонстрират, че човешките когнитивни функционалности съществуват без значение от развиването на нашия „ централен процесор “ – мозъка.

Детският невролог, професор Джон Лорбър, работил дълго време върху този проблем. С помощта на КТ той изследвал хидроцефалията.

Това заболяване се появява в плода на утробата. Нарушенията пораждат заради натрупването на цереброспинална течност в черепа. Това не разрешава на мозъка да се развива обикновено. Клетките му се свиват пламенно и се уплътняват в тъничък пласт. В последна сметка това води до съществено увреждане на когнитивните и умствени функционалности.

 Човешкият мозък и къде се разждат мислите

Обикновено това е по този начин, само че има и изключения.

Това се случило с един от студентите по математика в университета в Шефилд. Млад мъж на име Роджър влезнал в изследователската стратегия поради доста огромната си глава. Професор Лорбер предположил, че той имал хидроцефалия и го убеждавал да взе участие в програмата.

До този миг Роджър водел доста естествен живот и не чувствал никакъв дискомфорт. Освен това ученето било по-лесно за него, в сравнение с за останалите, тъй като имал високо IQ от 126 точки.

Ето за какво това, което откривателите видяли в изображенията на томографа, било извънредно шокиращо:

Просто казано, Роджър съвсем нямаше мозък.

Но в случай че това е по този начин, къде е източникът на интелекта на надарения човек?

Кой орган е виновен за неговия мощен разум? Гледайки напред, можем да кажем, че в никакъв случай не е открит. Феноменът Роджър към момента не е оголен.

 Човешкият мозък и къде се разждат мислите

Този студент обаче не е единственият по рода си.

Изследванията на професора били много огромни. През годините той е разпознал десетки хора с сходни характерности и по-голямата част от тях са били изцяло способни хора с равнища на IQ над междинното.

Д-р Майкъл Нам, биолог, който изучавал мозъчните аномалии, написа:

Как да го обясня? Оказва се, че мисловните процеси не протичат в нашия мозък?

Но тогава къде?

Учените към момента се пробват да намерят отговор на тази загадка, само че към този момент излиза наяве, че мозъкът ни не се лимитира единствено до мозъка.

Има случаи, когато вследствие на тежки болести пациентите изцяло отстраняват едно от полукълбата на мозъка. След това хората се възстановили и се върнали към изцяло естествен живот.

 Човешкият мозък и къде се разждат мислите

В тази връзка на невролозите бил заложен въпросът:

Отговорът единствено повдига спомагателни въпроси:

Има доста въпроси към университетските учени. Има ли излаз към границата, оттатък която има друга природа като квантовата природа на душата? Дали мозъкът е единствено инструмент, аура или биополе и дали сме следени от Вселената? Всичките тези и други въпроси остават да бъдат решени.

Източник: prosveshtenieto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР