Изтребителната авиация е в изключително тежко положение. Остатъчният ресурс на

...
Изтребителната авиация е в изключително тежко положение. Остатъчният ресурс на
Коментари Харесай

Военният министър: $10 млн. сме изгубили от сделката със САЩ за Ф-16 Блок-70

" Изтребителната авиация е в извънредно тежко състояние. Остатъчният запас на самолетите МИГ- 29 ни разрешава да носим въздушно дежурство, т.е. дежурство по " air policing " доникъде на 2023 година. Предприели сме ограничения, провел съм диалог с полската страна за възможен ремонт на 6 броя мотори на МИГ-29. Това сподели служебният министърът на защитата Димитър Стоянов на брифинг.

" Първите самолети по F-16 ще дойдат през 2025 година. В оперативна подготвеност могат да бъдат най-рано в края на 2026 година. Тоест 3 до 4 години ние ще имаме сериозен проблем с защитата на въздушното си пространство. Не искам аз да съм министърът на защитата, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 година без минута спиране. Затова преглеждаме всевъзможни вероятни разновидности, поставяме старания. Имал съм срещи с посолства на разнообразни страни, подготвили сме и изпратили писма с искане на информация дали могат да ни бъдат предоставени самолети на лизинг ", сподели още Стоянов, представен от " Нова телевизия ".

" Другото нещо, което констатирахме, е забавянето на разкриване на сметка във Федералната банка на Съединени американски щати. Средствата, които бяха от доверителния фонд и са в доверителния фонд за закупуване на самолетите F-16, не са трансферирани в сметка във Федералната банка на Съединени американски щати. По данни на министерство на финансите, загубите от лихви са в порядъка на 10 милиона $ ", съобщи Стоянов.

Сред главните целите на Димитър Стоянов е модернизацията на българската войска, за която е готова капиталова проект стратегия, добави той.

От министерство на защитата ще предложат 2% от Брутният вътрешен продукт да бъде заложен за рационализация на българската войска още през 2023 година, заяви Стоянов.
Най-спешният план за министъра е този за сухопътни войски, придобиване на бойна техника за батальонна група. Другият незабавен план е офертата за втория транш F-16, добави Стоянов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР