Изтощени от годините на икономии, гърците не останаха особено впечатлени

...
Изтощени от годините на икономии, гърците не останаха особено впечатлени
Коментари Харесай

Изтощени от икономии, гърците се питат какво ги чака след края на спасителния план

Изтощени от годините на икономии, гърците не останаха изключително впечатлени от пакета за облекчение на дълга им, реализиран от финансовите министри на еврозоната в петък, написа " Ройтерс ".

Гърция разчиташе на заеми от държавните управления в еврозоната за три избавителни стратегии от 2010 година насам в подмяна на мъчителни промени, в това число орязване на пенсиите и повдигане на налозите, които доведоха до стесняване на стопанската система с една четвърт и увеличение на безработицата до рекордни равнища.

По силата на съглашението от петък европейските кредитори ще преведат на Гърция финален транш от 15 милиарда евро и ще удължат с 10 години погасителния период за някои заеми за общо към 100 милиарда евро. Освен това се прибавят още 10 години към гратисния интервал по изплащането на лихвите.

Но хората по улиците на Атина са внимателни. " Животът ни ще продължи да бъде същият, нашите младежи ще (продължат) да емигрират в чужбина, правата на възрастните хора ще бъдат потъпквани ", споделя 28-годишшният Елвис Папаниколас, който работи в туристическия бранш. По думите му " тази обстановка ще продължи, половината от гърците взимат медикаменти или се самоубиват, а останалата половина са безработни ".

Около 40% от младите гърци са безработни, което е довело до напускането на към 400 хиляди гърци за последното десетилетие. Гръцката стопанска система последователно стартира да демонстрира сигнали за възобновяване. Но макар упования растеж от 2% през 2018 година, елементарните хора към момента срещат компликации да заплащат сметките си.

" Облекчаването на дълга сигурно е положително нещо за Гърция, само че ще отнеме време позитивните резултати да бъдат отразени в действителната стопанска система ", счита 74-годишният Анастасиос.

Гърция излиза от третата си интернационална избавителна стратегия през август, само че макар осъществените стотици промени, които кредиторите й изискваха, вложителите не престават да се нуждаят от увещание, че страната ще може да обслужва дълга си, възлиизащ на 180% от брутния й вътрешен артикул.

Много гърци не са осведомени с изискванията на договорката от петък и се концентрират главно в осезаемия резултат от избавителната помощ върху джобовете им. Но на фона на към този момент признатите в законодателството орязвания на пенсии и повдигане на налозите за 2019 и 2020 година, хората не чакат финансите им да се подобрят скоро.

" Това, което има, е още една доза от лекарството за пациента ", счита 28-годишният Алексис. " Не мисля, че икономическата обстановка на страната ще се промени доста ", добавя той.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Гръцката рецесия (2584)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР