Източването върви с пълна сила и в складовете за строителни

...
Източването върви с пълна сила и в складовете за строителни
Коментари Харесай

Акценти за 24 - 31 декември от Banker Weekly

Източването върви с цялостна мощ и в складовете за строителни материали

Със 7.7 милиарда лева ще е преизпълнението на приходите в бюджета за 2021 година, 20% повече от 2020 година, разгласи финансовият министър Асен Василев. От тях 4.8 милиарда е преизпълнението от налози и осигуровки. От корпоративни налози постъпленията са с над 400 млн. лева повече, а от налога върху приходите преизпълнението е 80 млн. лв..

" Подготвя се огромна инспекция на строителния бранш, където се чака да се изкарат повече доходи на ярко ", заяви министърът на последното съвещание на бюджетната комисия на Народното събрание. Но, в случай че желае и тези му старания да се увенчаят с триумф, би било добре тази инспекция да обхване целия цикъл на производството и доставките като се тръгне от складовете за строителни материали и се стигне до акт 16 на обектите.

Ето го и образецът. Искате да си си купите примерно 3 кубика пелети на пелетен казан. Звъните в склада за строителни материали. Уточнявате цените на: пелетите, превоза и разтоварването. Всичко ви се споделя най-после на куп, с цел да знаете крайната цена.

Известните в застрахователното уравнение не са се трансформирали от 2014-а до през днешния ден. Нито някой е хукнал да се застрахова, нито някой го е пропагандирал да го направи, нито пък следствията от световното стопляне са намалели. Знайно е още нещо – че никой властник няма да призове хората да застраховат дома и имуществото си. Това, както и имунизацията, е въпрос на персонална преценка. Все едно че живеем не в общество, а в самостоятелни дупки, разхвърляни из джунглата...

В навечерието на новата 2022 година газовите доставки още веднъж са на път да скарат енергийните лобита в страната. Пазарът на газ стартира мощно да се размътва заради две съществени аргументи. Първата е предстоящият растеж на доставките на синьо гориво от Азербайджан през идната година. А втората е, че на България ѝ предстоят договаряния за сключване на нов контракт за доставки с съветската компания „ Газпром “.

Те ще се водят през 2022-ра, само че съветската страна към този момент стартира да ни „ ухажва “ откакто преди месец се съгласи да достави към „ Булгаргаз “ евтини количества гориво. За след Нова година обаче държавният газов снабдител планува ново нарастване, което още веднъж ще вдигне инфлацията и цените на щанда в магазина.

Разговорът сред Джо Байдън и Владимир Путин не разнесе мрачните облаци, надвиснали над Украйна, и паниките, че може да се стигне до боен конфликт, не са зачеркнати. Все отново не са изчерпани още всички дипломатически благоприятни условия, въпреки че не се доближи до пробив по време на персоналния контакт сред двамата водачи.

Президентите на Съединени американски щати и на Русия си размениха по телефона предизвестия по отношение на Украйна, само че показаха и прочут оптимизъм, че идните през идния месец дипломатически разисквания ще спомогнат за понижаване на напрежението. Байдън съобщи, че Съединени американски щати упорстват за понижаване на съветското военно наличие наоколо до границата с Украйна, и още веднъж насочи опасността си за невиждани наказания против Русия, в случай че нахлуе в Украйна. Путин отвърна, че възможни нови наказания на Запада против Москва ще доведат до цялостен раздор в връзките сред двете страни.

Както постоянно по коледните празници, въздухът в София не бил нечист, само че както нормално локалната власт щяла да вземе ограничения за прочистването му. Така взема решение казуса Столичната община от десетилетия, по този начин ще го реши и в този момент. С всички сили - пет за четири!

Първо началничката на общинската дирекция " Климат, сила и въздух " Теодора Полимерова разгласи, че не са регистрирани превишения на количеството на фини прахови частици. После на уеб страницата на столичния инспекторат цъфна известие, че равнищата са превишени и стартират изключителни инспекции, а народът беше призоваван да употребява градския превоз и да не се топли на твърдо гориво денем. Очевидно данните на Националната система за мониторинг на качеството на въздуха са толкоз прецизни и неподатливи на манипулиране, че може да демонстрират две противоположности по едно и също време. Така, че постоянно да са на половина правилни. 

Ни в чеп, ни в ръкав, току в навечерието на новата година тясното управление на социалистите, което се състои от хора, правилни на водача Корнелия Нинова, внезапно реши да изключи Кирил Добрев от Националния съвет и от партийните редици. И го направи, освен това с внушително болшинство. Добрев към този момент не е член на Българска социалистическа партия и това деяние доста прилича на разпра (при това поединично) с неуместните и несъгласните с председателката и позволяващите си обществено да я подлагат на критика.

" Без последните две седмици, за 2021 година имаме нарастване на приходите със 7.730 милиарда лева спрямо 2020 година. Което, на база 44 милиарда лева за предходната година, прави към 18 %. От една страна, това е единствено от май месец, когато заварихме обстановката нула на нула. От друга страна - при използване единствено на част от ограниченията за стягане на контрола, изсветляване на бизнеса и при настоящите данъчни ставки, ние успяхме да съберем съвсем 20% повече налози. Наистина - има растеж на стопанската система, има инфлация, само че... има един растеж от 7%, който се дължи на изсветляване на стопанската система ", съобщи министърът на финансите Асен Василев пред " Студио Банкеръ ".

Коментарът е на някогашния народен представител от " Изправи се БГ! Ние идваме ", юрист Николай Хаджигенов, чиято групировка не съумя да мине 4-процентовата преграда на последните парламентарни избори. Лидерите на обединението бяха измежду най-активните по време на митингите против кабинета на ГЕРБ и основния прокурор Иван Гешев през лятото и есента на 2020 година.

Прав е юрист Хаджигенов да твърди, че равносметката от миналата политическа година е прелестна. С присъединяване на неговата коалиция в 46-то Народно заседание бе препоръчано да се извади Бюрото за отбрана от послушание на основния прокурор Иван Гешев и да се върне в Министерството на правораздаването. " Създадохме комисията за полицейското принуждение от летните митинги против режима на ГЕРБ и противозаконното подслушване на жители. Това е единствената комисия в двата парламента от тази година, която съумя да събере всички доказателства по гореспоменатите случаи и да завърши с решение на Народното събрание. Тук резултатите също са положителни ", съобщи в навечерието на Новата 2022-а.

Съдейки по последните избори, считам, че навлизаме в задълбочаващ се проблем в релацията сред общество и политическа класа. И този проблем не е единствено български. Политическата класа не има задоволително доверие, с цел да прави безапелационни и радикални промени, разяснява пред изданието ни Мартин Димитров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР