Източноанадолският разлом се разбуди, след като продължително време не бе

...
Източноанадолският разлом се разбуди, след като продължително време не бе
Коментари Харесай

Турски сеизмолог: Земетръсната активност в източната част на страната ще продължи

" Източноанадолският разлом се разбуди, откакто дълготрайно време не бе деен. Възможно е региона Кахраманмараш също да бъде ударена от земетресение ". Това уточни турският сеизмолог проф. доктор Наджи Гьорюр пред снн Тюрк в коментар за земетресението с магнитуд 6.8 по Рихтер, което порази най-силно областите Елазъг и Малатия, усетено бе съвсем в цяла Турция, а също по този начин в Ирак, Сирия и Израел, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Земетресението, което стана в петък вечерта с магнитуд 6.8 по Рихтер в региона на Елазъг, Източна Турция демонстрира струпване на сеизмична интензивност на източноанадолският разлом след много нескончаем интервал на застой. Може да провокира земетресение в региона Кахраманмараш. Североанадолският разлом и Източноанадолският разлом се съединяват в региона на Карлъова. Това земетресение може да провокира сходни на земетресението от Елазъг земетресения и по североанадолският разлом, с цел да се освободи насъбраната сила. От 1822 година насам са станали 7 трусове по този разлом. Щом в този момент се е засилил значи има възможност да се счупи и да освободи насъбраната сила ".

Според турския сеизмолог, земетресението в Елазъг е плитко. " Възможно е счупването да е 33 км., заради което земетресението бе доста мощно и стана там, където се очакваше. Сега би трябвало деликатно да се следи региона сред Бингьол и Палу, а също Сивридже-Малатия-Адъяман. Тъй като е допустимо да усили насъбраната там сила ".

Ученият счита,че силата по Североанадолският разлом е била изпразнена в огромна степен през 20 век.

" Последното земетресение в региона Кахраманмараш е било през 1513 година Оттогава е минало прекомерно доста време. Ето за какво тази област е бременна на земетресения. Сега заради счупването на разлома в региона Елазъг се успокои. Но ние сеизмолозите не се успокоихме. Защото източноанадолският разлом е в развой на разбуждане. Възможно е да има нови трусове. Все отново популярност богу, че няма прекомерно доста жертви, само че има доста материални и структурни вреди ", сподели той.

Интересното е, че точно проф. доктор Наджи Гьорюр в едно телевизионно предаване на 5 октомври 2019 година бе планувал,че чакат земетресение в региона на Елазъг, където стана земетресението в петък.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР