Източник: Puls.bg Български лекарски съюз ще си сътрудничи с Европейския

...
Източник: Puls.bg Български лекарски съюз ще си сътрудничи с Европейския
Коментари Харесай

БЛС ще си сътрудничи с Европейския съюз на медицинските специалисти

Източник: Puls.bg

Български лекарски съюз ще си сътрудничи с Европейския съюз на медицинските експерти (UEMES). По този метод продължаващото здравно образование на лекарите в страната ще бъде стандарт за качество както на територията на България, по този начин и в Европа. Официалното сключване на контракта сред двете страни стана по време на интернационална конференция за продължаващото здравно обучение (ПМО), състояла се през днешния ден в столицата.

„ Български лекарски съюз е добре пристигнал в нашата организация. Акредитацията и продължаващото здравно обучение би трябвало да се формализират, което е многостепенен развой “, сподели доктор Ромуалд Крайевски, президент на Европейския съюз на медицинските експерти, откакто постави подписа си върху документа за съдействие.

Български лекарски съюз ще упорства за законодателни промени, с които продължаващото здравно обучение у нас да стане наложително. Тази стъпка ще способства за развиването на българското лекарско съсловие. Това стана ясно от думите на доктор Юлиян Йорданов, ръководител на Акредитационния съвет на БЛС. Той изнесе отчет за това за какво продължаващото здравно образование е налична и ефикасна форма на рационализиране знанията на медицинските експерти след тяхното довеждане докрай. Д-р Йорданов посочи, че Български лекарски съюз няма желание да постанова наказания, в случай че лекари не съумеят да съберат нужните заеми, а по-скоро да способства за въвеждане на тласъци за тези, които имат предпочитание да продължат да учат. „ Доста години ние работим за продължаващото здравно образование у нас. Има какво още да свършим, само че е значимо да отбележим, че организацията на този развой е сложна “.

„ Обществото чака от лекарите да бъдат на висота и да обезпечат качествени услуги “, сподели от своя страна доктор Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС, която изнесе отчет на тематика „ Мотивационни механизми “. Според нея, продължаващото здравно образование у нас е причина за повишение качеството на опазването на здравето, само че до момента в който е непринудено,специалистите нямат задоволително тласъци, с цел да се включат. И посочи, че точно тласъците би трябвало да дойдат от работодателите и виновните институции, тъй като към момента доста лекари имат лимитирани финансови благоприятни условия и се постанова да работят на две места, с цел да се устоят. „ Липсата на нормативни документи, незадоволителното финансиране на системата, основава причина за безучастие на медицинските експерти в продължаващото здравно обучение… Добрата медицина и добре квалифицираните експерти костват скъпо. Не трябват наказания, а бонуси за лекарите и за в бъдеще 9,6% от Брутният вътрешен продукт за бранш опазване на здравето “, уточни доктор Павлова.

Продължаващото здравно образование в Европейския съюз може да стане в границите на няколко месеца, по кредитна система (различна за всяка държава). Много значимо е хармонизирането му във всички страни, с цел да има свободно придвижване на студенти по медицина, експерти и пациенти. Това може да стане посредством разнообразни механизми – регулация, национално законодателство, както и нормативни документи на европейско равнище, сподели доктор Бернар Мале, ковчежник на Европейския съюз на медицинските експерти. Той обясни на присъстващите на конференцията за концепциите на организацията за квалификацията на медицинските експерти. И даде образец с Директивата за признание на европейската подготовка, ревизирана от 2005 година, чийто главен аршин е продължаващото здравно образование.

Свързани публикации.. БЛС: Медиците се нуждаят от безвредни условия на труд 0 БЛС срещу закриване на поделение във Врачанската болница 0 Специалисти желаят нова система на здравно обезпечаване у нас 0

Резултатите от скорошно изследване, извършено в Европейския съюз демонстрират, че до 2020 година броят на медицинските експерти в Европа ще намалее с 1 милион, сподели проф. Василиос Папалао, общоприет секретар на Европейския съюз на медицинските експерти. Той бе безапелационен, че всички страни от Европейски Съюз имат общи провокации, за които дружно да намерят решение. „ Ние имаме потребност от европейска система за продължаващо образование или продължаващо професионално развиване, което зависи от нашето тясно съдействие “, добави той. И акцентира на това, че в наши дни пациените упорстват за по-пряк достъп на медицинските услуги до дома им. „ Сътрудничеството не е разкош, то е нашето бъдеще, в случай че желаеме да оцелеем в Европа “, заключи проф. Папалао.

Продължаващото здравно образование може да се извърши когато и да е след дипломирането на експертите и наред със специализацията им. To може да се реализира под формата на разнообразни курсове, самостоятелно образование, стратегии за професионална подготовка и онлайн стратегии, позволяващи отдалечено образование, семинари, конференции и други. Всяко едно от тях носи избран брой точки, като условието за българските експерти е да съберат общо 150 за период от три години. При осъществяване на норматива се издава уверение за акредитация, съгласно европейската процедура.

У нас Български лекарски съюз е съсловната организация, която контролира самия развой и следи за качеството на ПМО.

„ Ако попитате лекарите в която и да е страна кой е главния им проблем в практиката, те ще отговорят едно и също – бюрокрацията. Тя би трябвало да се ограничи и директивата за медицински специализации също поддържа това… Участието във висококачествено ПМО е задоволително, няма потребност от непотребна администрация “, сподели доктор Ромуалд Крайевски. Той обясни по-подробно какво съставлява продължаващото здравно образование давайки образец с практиката в разнообразни страни, като посочи, че на някои места то е непринудено, а на други - наложително. Така в Норвегия лекарите сами си го провеждат, до момента в който в Германия е наложително и управлението на болничното заведение може да приключи контракта на тези, които не са събрали всички заеми. „ Знаем доста добре, че има проблем с човешкия запас на всички места по света, само че най-хубавото решение е изискванията на труд на лекарите да бъдат хармонизирани и усъвършенствани “, изясни той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР