Източник:istockphoto Конкременти (или т.нар. камъни) може да има на всички

...
Източник:istockphoto Конкременти (или т.нар. камъни) може да има на всички
Коментари Харесай

Бъбречни камъни - как да ги разпознаем преди бъбречната колика

Източник:istockphoto

Конкременти (или така наречен камъни) може да има на всички етажи в отделителната система. Състоянието се назовава събирателно уретеролитиаза и има хронично или спешно протичане. Хроничното от своя страна би могло да бъде напълно безсимптомно или също да е обвързвано с периодически обостряния, най-много заради пренасяне на камъните или „ заклещването “ им в по-тесни сектори, да вземем за пример уретерите. Това се назовава „ бъбречна рецесия “ и е едно относително незабавно положение.

Интерес съставляват обаче случаите, при които рецесии няма, а един или няколко конкремента са се позиционирали в пикочния мехур, уретерили или самите бъбреци. На пръв взор може да се подведем, че това е едно безобидно положение. Дори, че имаме шанс, съответният камък да не дава никакви недоволства. Дори безсимптомните конкременти обаче усилват риска от късни затруднения. Ето за какво е значимо да ги разпознаваме.

Какви признаци, говорещи за уретеролитиаза, могат да се открият отвън бъбречната рецесия.

Наличието на камъни в бъбреците може да протече и по нехарактерен сюжет. Това е по този начин,

когато съществуването на конкремент не дава сигнали за своето битие или те са понякога. Наличието на литиаза може да бъде в основата за една неразбираемо влошена бъбречна функционалност. Не рядко стои в основата и за чести, нетипични или мъчно овладяеми инфекции на отделителната система.

Възможно е да протече с тъпа мъка или просто нараснала сензитивност в региона на кръста, където в действителност са бъбреците. Това недоволство най-често се ускорява при физическо натоварване, дълго стоене в изправено състояние или дълготрайно ходене. Типично е за така наречен отливъчни конкременти в бъбреците, които са толкоз огромни, че не могат да изоставен бъбречното легенче. При утежняване в допустимо постоянно уриниране, даже краткотрайна смяна в цвета на отделяната урина.

Кръв в урината (хематурия) се среща постоянно при уретеролитиаза. Типична е за спешното протичане, само че се открива и в умерено положение. Тя нормално е микроскопска. Не оцветява отделената урина, само че се открива при микроскопско проучване, а точно под формата на голям брой еритроцити и хемоглобин. Друга находка, която е допустима при бъбречна литиаза, е откриването на кристали в урината.

Левкоцити в урината също биха могли да се открият при бъбречена литиаза, освен при инфекции. Установяват се при тежки колики с оток на уретралната стена и кръвоизлив. А не трябва да се подценява и фактът, че съществуването на бъбречни камъни, както и такива в пикочния мехур, мощно увеличавта риска от развиване на уроинфекции. Камъните водят до задържане на урина, а и самите те безусловно могат да се пропият от бактерии и да бъдат непрекъснат техен източник.

Какви затруднения могат да настъпят, даже и да няма бъбречни рецесии?

Последствията от уролитиазата от време на време са по-сериозни точно при тези, които дълго време даже не са подозирали за съществуването на конкременти. Още повече, в случай че е било настъпило отчасти или цялостно

завушване на пикочните пътища. В разследване на това би могло да настъпи инфекциозен развой с развиване на зараза. Тя още веднъж може да бъде безсимптомна, само че нормално се открива при проучване на урина.

Свързани публикации.. Бъбречни камъни - аргументи и последствия 0 Нефролитиаза - какви типове камъни в бъбреците има? 0 Бъбречнокаменна болест и хранене съгласно типа на формираните камъни 0

В по-тежките случаи, в случай че инфекцията не се разпознае на време, може да се развият тежки резистентни на лекуване инфекции. Нерядко макар провежданото антибиотично лекуване, инфекцията настойчиво се задържа в конкрементите. Развиват се в това число бъбречни циреи, инфектиране на околобъбречните тъкани и даже уросепсиси.

В крайни стадии се доближава до недоразвитост на бъбрения паренхим или действителната, функционираща част на бъбреците. Развива се нефросклероза. Най-изразено е при продължителна хидронефроза. Постепенно бъбречната функционалност се утежнява до степен недоразвитост на бъбрека. При неспособност за компенсиране от другия бъбрек се развива бъбречна непълнота.3755
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР