Източник:istockphoto Колоноскопията, наричана още долна ендоскопия, е едно от изследванията

...
Източник:istockphoto Колоноскопията, наричана още долна ендоскопия, е едно от изследванията
Коментари Харесай

Колоноскопия - кога и защо трябва да се проведе

Източник:istockphoto

Колоноскопията, наричана още долна ендоскопия, е едно от проучванията в гастроентерологията с изключително огромно значение. Извършва се чрез особено устройство, наречено ендоскоп или колоноскоп. Апаратът се изгъва под управлението на ендоскописта и следвайки естествените гънки на органите. Достига до съвсем всяка точка в цялото дебело черво, навлизайки през ректума. Към него има специфични накрайници за осветление на полето, вкарване на въздух за уголемение, снимане с камера, вкарване на течност или лекарство, щипки за взимане на материал и доста други. Често проучването се реализира с краткотрайна анестезия с цел да се избегне дискомфорт на болния.

Посредством колоноскопията от една страна може да се извърши образна оценка на долните отдели на стомашно-чревния тракт. Това вклюва дистанцията от ректума до тънкото черво на равнище апендикс. Често при процедурата се постанова взимане на бипсии (малки късчета тъкан). Правилно е това да става поетажно, т.е. голям брой биопсии от всички отдели на дебелото черво. При съмнителна зона се натъртва на нея. Интерпретацията зависи от опитността на лекуващия гастроентеролог,

изследващия ендоскопист, клиничен патолог и така нататък

Освен диагностичен способ, колоноскопията постоянно спомага за лекуването при съответния болен. Чрез процедурата може да се спре кръвотечение или най-малко да се понижи. При тежки колити е допустимо въвеждането на лекарство, настоящо локално върху чревната лигавица. Това спомага останалото лекуване, а и работи по-бързо.

Изследването може да се организира толкоз пъти, колкото е належащо. Това, че в миналото е провеждана колоноскопия не значи, че тя няма да се наложи още веднъж. Понякога е належащо за отстраняването на няколко полипа, за надзор след тяхното унищожаване или за многократни биопсии. Контролни колоноскопии от време на време правят оценка какво тъкмо да бъде лекуването, което да се организира. След това спомагат и за преценката до какъв брой е приемлив резултатът от него.

Кога би трябвало да се организира колоноскопия?

Има развити страни, в които профилактично ендоскопско проучване на стомашно-чревния тракт се организира при всички над 50-годишна възраст даже без недоволства. В нашата страна това става единствено при заявено предпочитание на пациента. При съществуване на приемственост за чревно заболяване или някакви недоволства, възрастовата граница прогресивно спада. Изследването при медицински показания се организира на всяка възраст.

Оплакванията, които най-често насочват към колоноскопия, са болки в корема, кръв и слуз при дефекация, нарушен темп в изпразването на дебелото черво. Редуването на запек с диария е алармиращ признак. Необяснимо остлабване на килограми, болнав синдром, безапетитие изискват изключването на злокачествено новообразование с колоноскопия. Тя се организира и контролно за премахване на полипи.

Има ли опасности и противопоказания?

При интензивно кървене се затруднява провеждането на колоноскопията. Същото важи и при незадоволителна подготовка (тоест разчистване на дебелото черво със специфични слабителни). Извърването зависи от физическото положение на болния, неговите съпътстващи болести и потенциал, с цел да издържи. Ако няма безспорна неотложност за нейното осъществяване, първо се изчаква стабилизирането на пациента.

Свързани публикации.. Виртуална колоноскопия - един съвременен способ за проучване 0 Колоноскопията - скрининг за рака на дебелото черво 0 Колоноскопия - наложителна е след 50 3

Рисковете никога не са огромни. Те се показват в вероятно кървене, изключително след унищожаване на полип и по-малко евентуално след биопсия. Някои болести или провеждани лечения вършат чревната стена по-ранима и слаба. Това усилва риска от разраняване. Изключително рядко може да се наруши цялостта на чревната стена. Понякога след извършената процедура болните оповестяват за лека болежка или дискомпфортб без да има предстоящ проблем. Това се изяснява с раздуването на чревните бримки, механичното раздразнение на лигавицата и натиска на апарата. Обикновено отшумяват скоро след операцията.3791
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР