Източник и снимка: Novini.bgПарламентът прие на първо четене изменения в

...
Източник и снимка: Novini.bgПарламентът прие на първо четене изменения в
Коментари Харесай

Парламентът прие промени, свързани с въвеждането на електронната платформа за възлагане на обществени поръчки

Източник и фотография: Novini.bg

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за публичните поръчки, свързани с поетапното въвеждане и използване на електронната платформа за възлагане на публични поръчки.

С въвеждането на електронната платформа в Регистъра за публични поръчки /РОП/ се планува издание и на документите, разясненията, протоколите и отчетите от работата на комисиите за осъществяване на процедурите и журито - при състезанията за планове, договорите, рамковите съглашения и анексите към тях, както и договорите за подизпълнение. С цел разширение на публичността се вкарва с изключение на обявите за събиране на предложения в РОП да се разгласяват и поканите до избрани лица.

Предлага се смяна, с която се позволява разпоредник от по-висока степен, а освен първокачествен, да разпорежда поръчки за потребности на негови разпоредители с бюджет от по-ниска степен.

Със законопроекта се вършат промени, свързани с метода за пресмятане на прогнозната стойност, която е подбудена от открити в практиката усложнения на възложителите по отношение на обсега и приложимостта ѝ спрямо другите режими на възлагане, както и по повод момента на установяване на прогнозната стойност. В избрани случаи е обективно невероятно прогнозната стойност да се дефинира посредством пазарни изследвания или съвещания, поради което новата редакция на наредбата не планува обвързване, а регламентира опция, посредством която възложителят може да дефинира настоящата пазарна стойност на публичната поръчка.

Съществени промени са препоръчани в нормативната уредба на квалификационните системи, употребявани от секторните възложители. Предвидени са и промени, които се отнасят до прецизиране на наредбите по отношение на вътрешното (in-house) възлагане. Допълнено е едно от изискванията за неговото използване, обвързвано с съществуването на директно частно финансово присъединяване в следеното юридическо лице. Посочва се, че съществуването на частен капитал е възможно, в случай че произтича от разпореждания на националното законодателство, които са в сходство с Договора за Европейския съюз и Договора за действието на Европейския съюз. Целта на смяната е реализиране на по-точно сходство с условията на европейските наставления.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР