източник: Дневниккадър: bTVСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслуша

...
източник: Дневниккадър: bTVСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслуша
Коментари Харесай

Съдия Мирослава Тодорова за публикуваните лични данни на семейството ѝ: Говорим за организирана анархия

източник: Дневник

кадър: bTV

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) изслуша арбитър Мирослава Тодорова за изтеклите персонални данни от имуществената й декларация, оповестена на уеб страницата на Инспектората на правосъдния съвет (ИВСС) преди две седмици. На днешното съвещание трябваше да бъде изслушана основният правосъден контрольор Теодора Точкова, с цел да изясни по какъв начин е позволено приключването на данните, само че тя е в отпуск и изпрати писмо, че няма да участва.

В последна сметка на този стадий въпросът бе затворен с приемането на декларация от съдийската гилдия.

" Никога няма да схвана какво се е случило, двоумя се и вие да разберете. При всички положения моля да изглеждаме съществено, и да подходим съществено. С сътрудниците беседваме, че в случай че Инспекторатът на Висшия правосъден съвет (ИВСС) няма нужния функционален, институционален и учредителен потенциал, би трябвало да се намерения дали е целесъобразно да има такива пълномощия. Колегите се тормозят, че публикуването на данните не техните съпрузи минава една граница, която е неприемлива. Ако е допустимо и с неточност да бъдат оповестени и децата, тогава към този момент приказваме за една проведена безредица ".

Това съобщи арбитър Мирослава Тодорова пред членовете на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет. Тя бе поканена и изслушана във връзка изтеклите преди две седмици персонални данни, които бяха оповестени в имуществената й декларация на уеб страницата на Инспектората на Висшия правосъден съвет (ИВСС). Само нейните данни бяха оповестени онлайн, а файлът бе озаглавен " NЕ ЅЕ СНІЅТІІІ ".

На днешното заседание трябваше да бъде изслушана и основният правосъден контрольор Теодора Точкова, с цел да изясни по какъв начин е станало приключването на персоналните данни на арбитър Тодорова, на брачна половинка й и на малолетния им наследник. На предходното съвещание това не можа да стане, защото Точкова е в отпуск и по тази причина съдийската гилдия отсрочи чуването за през днешния ден. На 29 юли Точкова е изпратила писмо, с което оповестява, че няма да може да участва на съвещанието и през днешния ден.

" Спомних си диалог с углавен арбитър, който е бил в дома си, а в същото време се прави кражба с щурм. Първо си е помислила, че е влизане с щурм от човек, който е осъдила. Наказателните съдии са в риск освен за себе си, само че и поради своите близки. Почувствала е облекчение, когато е схванала, че крадецът не е бил наказан от нея ". С тези думи ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изясни какъв брой уязвими са наказателните съдии.

" Чувства ли се застрашена, някой дали се е свързал с нея? Полицията или правосъдна защита към Министерството на правораздаването свързали ли са се с нея? ", запита Панов и изясни, че това е повода, подари която предлага Тодорова да бъде изслушана пред съдийската гилдия. Той цитира и думите на арбитър Тодорова от интервю пред Би Ти Ви, в което споделя, че вижда съвпадане и наклонност в други кодове и името на файла. Само Стефан Гроздев от присъстващите членове на съдийската гилдия гласоподава срещу чуването на Мирослава Тодорова.

Чисти се от 7 разнообразни компютъра

" Факт е, че моите данни излязоха. Успях да направя предварителна инспекция – декларацията ми е била попълнена във формат, който се отваря от разнообразни компютри, в седем разнообразни органа на правосъдната власт и данните в нея могат да бъдат изтрити. Това го споделям не с цел да разпалвам международната интрига. Надявам се да има последствия – сътрудниците, както и аз самата, се надяваме идващия път да не се позволява ", сподели пред членовете на Висш съдебен съвет Тодорова.

" Самият факт, че съм углавен арбитър, има обезпокоително обръщение, тъй като, в случай че ние самите не демонстрираме, че не се отнасяме съществено, това значи, че не гледаме задоволително съществено на личната си активност, на професионалната си работа и това приканва и хората да не гледат съществено на нас. От това до правния нихилизъм крачката е единствено една ", счита Тодорова.

" Аз по работа предизвиквам институционализирано страдалчество на някои хора. Не може да се вършим, че нищо не се е случило ", изясни още Мирослава Тодорова. По думите й, подлежат на интерпретация и съвпаденията " Да се опраска " и " Не се чисти ".

Тодорова сподели, че е афектирана, тъй като е унизително магистратите да поставят старания, да попълнят заявления, да съблюдават периоди, а никой да не сътвори нужната организация, с цел да ревизира дали данните са предпазени.

" Наистина не разбирам по какъв начин не са могли да бъдат изтрити. Как да допускам, че не могат да бъдат изтрити, откакто инспекция сподели, че това е допустимо ", сподели Тодорова и добави, че не е безразсъдна и знае на какво е подложено фамилията й. Затова ще вземе ограничения да го отбрани.

Мирослава Тодорова сподели, че Теодора Точкова й се обадила по телефона във връзка телевизионното изявление и я попитала за какво ще взе участие в предаването. " Недопустимо и несериозно ми се коства никой да не ме потърси толкоз дни ", разяснява Тодорова.

" Вече беше оповестено, че съм била в тефтерче, в което написа " Да се удари " и в този момент има файл – " Не се чисти ". Няма по какъв начин да не помни, че съм била единственият арбитър, тестван за интервал от 2 години, по сигнал на основния прокурор. Ние имаме смисъл единствено, в случай че внимаваме за отбрана на правата и човешкото достолепие. Иначе сме безусловно ненужни. Видяла съм всевъзможни цикли, по какъв начин разнообразни хора си отпътуват и по какъв начин историческият метаболизъм ги отхвърля от правосъдната власт и тяхната професионална орис нито е доста забележителна, нито е доста продължителна ", сподели Тодорова.

Съдийската гилдия с декларация: Има жестоко нарушаване на закона

След чуването съдийската гилдия гласоподава единомислещо и одобри декларация във връзка публикуването на интернет уеб страницата на ИВСС на незаличените персонални данни на Мирослава Тодорова.

" Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет намира за неприемливо публикуването на незаличени персонални данни в имуществената декларация на Мирослава Тодорова – арбитър в Софийския градски съд, на интернет уеб страницата на Инспектората на Висш съдебен съвет. Независимо от аргументите за позволения от ИВСС пропуск, налице е жестоко нарушаване на Закона за персоналните данни и Регламента на Екологичен потенциал и на Съвета на Европа ", се споделя в декларацията.

" Допуснато е посягане против персоналната цялост на Мирослава Тодорова и на нейното семейство, както и против независимостта й като арбитър. Съдийската гилдия приема с паника оповестението на персонални данни на магистрат и декларира своята неотстъпчивост към сходни дейности, като упорства за предприемане на съответни административни ограничения за препятстване на сходни неточности в бъдеще ", написа съдийската гилдия.

" ИВСС като орган, съблюдаващ интегритета на съдии, прокурори и следователи, и претрупан с функционалности по определяне на дейности, накърняващи престижа на правосъдната власт или нарушаващи независимостта на магистратите, следва с нараснало внимание да пази и отстоява техните права и достолепие ", акцентира в декларацията съдийската гилдия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши комен
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР