Източник: БЛС Български лекарски съюз ще подпише новия Национален рамков

...
Източник: БЛС Български лекарски съюз ще подпише новия Национален рамков
Коментари Харесай

Лекарският съюз ще подпише Националния рамков договор

Източник: БЛС

Български лекарски съюз ще подпише новия Национален рамков контракт със Здравната каса. Това взеха решение от лекарското съсловие на своя постоянен събор, провел се на 24 февруари в столицата. Общо 229 души гласоподаваха със „ за “, 28 бяха „ срещу “, 7 се „ въздържаха “.

Националният рамков контракт за 2018 година планува доста нарастване на цените в над 130 клинични пътеки в болнична помощ. От БЛС показаха, че завишение има в съвсем всички пътеки по специалности. „ За първа година от десетилетие има нарастване на клинични пътеки в болнична помощ, както и повишени размери, и цени на прегледи в извънболнична “, безапелационни са от лекарския съюз.

Голяма част от клиничните пътеки, по които работят и общинските лечебни заведения, са увеличени – пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и други Повишение има още в пътеките за рехабилитация и долекуване. В тазгодишния НРД за медицински действия, предпочитана тежест е дадена на майчинското и детското опазване на здравето, както и на ражданията.

В извънболничната помощ също има доста повишени параметри. В първичната е даден приоритет със повишени цени и размери на профилактичните прегледи за деца от 0 до 18 година Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при ОПЛ.

Първичният обзор при експертите е повишен с 1 лева Голямо внимание се отделя и на социалнозначимите болести в рискова група при дамите от 30 до 40 год. Те годишно ще се възползват от профилактичен обзор при гинеколог, с опция за проучване на цитонамазка. Увеличени са и размерите за мамографско проучване, с оглед ранно разкриване на злокачествени болести на гърдата, обясниха още от Български лекарски съюз.

По-големи размери поредвижда новия контракт за клиничните лаборатории. Те са нужни за първичната профилактична и диспансерна активност на общопрактикуващите лекари.

Източник: БЛС

„ Благодарене на градивни договаряния, групова и поредна работа със съсловието, БЛС съумя да контракти параметри в здравния бранш, които не са променяни от доста години. Всичко, за което БЛС се е борил, цели оптимално улеснение и угаждане работата на заетите в бранша сътрудници. Не на последно място, тазгодишните реализирани резултати в разпределението на средства, ще покачат качеството на здравната услуга и съответно ще отговорят на потребностите на пациентите “, разяснява ръководителят на БЛС доктор Венцислав Грозев.

Свързани публикации.. Напрежение измежду общопрактикуващите лекари 0 Д-р Даниела Дариткова: Проф. Плочев бе измамен 0 Извънредно съвещание на Надзорния съвет на НЗОК 0

Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов настоя лекарското съсловие да не бърза с подписването на новия Национален рамков контракт, до момента в който не мине инспекцията за разминаването в цифрите за задълженията на НЗОК. В тази връзка от БЛС одобри публична декларация, готова от РЛК Пловдив. В нея лекарите декларират, че здравето на пациентите не може да бъде рискувано с фискални цени.

Официалното сключване на Националния рамков контракт за 2018 година е планувано за идната седмица. От Български лекарски съюз се надяват, че контрактуваните параметри ще бъдат спазени.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР