Източник: Гугъл мапсСевернокипърската турска република ще започне официални преговори, ако бъдат

Източник: Гугъл мапсСевернокипърската турска република ще започне официални преговори, ако бъдат ...

Кипърските турци преговарят само при равен статутИзточник: Гугъл мапс

Севернокипърската турска република ще започне официални преговори, ако бъдат признати нейните суверенно равенство и международен равен статут. Това заяви президентът на страната Ерсин Татар, цитиран от Анадолската агенция, пише .

Той направи изявлението след тристранна среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и лидера на кипърските гърци Никос Анастасиадес.

Татар заяви, че след като не е постигнат резултат за 60 години, тези преговори не могат да бъдат продължени по същия начин. Той повтори изявлението на Гутериш, че няма обща основа за преговори и тяхното продължаване не е спешно точно сега.

Припомняме, че по-рано през септември президентът и лидерът на кипърските гърци Никос Анастасиадис парира исканията за две държави на остров Кипър. Срещата на кипърските лидери беше първата среща на такова ниво след провала на неформалната петстранна конференция по Кипърския въпрос през април тази година в Женева.

Европейският съюз "никога, никога" няма да приеме споразумение за две държави за етнически разделен Кипър, заяви през юли Урсула фон дер Лайен.

Кипър е разделен при турско нашествие през 1974 г., предизвикано от кратък вдъхновен от гърци преврат. Югът се управлява от международно признато правителство, което представлява целия остров в Европейския съюз, докато северът е отцепена кипърска турска държава, призната само от Анкара.

Проверка на фактите:Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg