Изтичащата седмица мина под знака на най-голямото кръвопролитие в историята

...
Изтичащата седмица мина под знака на най-голямото кръвопролитие в историята
Коментари Харесай

Арсеналът на касапина от Лас Вегас

Изтичащата седмица мина под знака на най-голямото клане в историята на Съединени американски щати. 64-годишният Стивън Падък се барикадира в апартамент на 32-рия етаж на хотел “Мандалей бей ” в Лас Вегас и откри огън от прозореца против многохилядна аудитория на концерт в столицата на хазарта.
 24-fn  24-colt  24-ak  24-dd
Загинаха 59 души, 527 бяха ранени. Падък се самоуби. Специалните елементи, които проникнаха в жилището му, откриха голямо количество огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях. Сред откритите оръжия са четири карабини “Даниел Дифенс ” М4, три автоматизирани пушки ФН-15 и минимум три автомата “Калашников ”. После полицията претърси дома на атентатора на 130 км от Лас Вегас и там откри още 19 оръжия, разнообразни калибри, както и хиляди патрони за тях. Намерени бяха и специфични устройства, с които от полуавтоматична пукотевица може да се премине на автоматизирана (виж долу). Някои от оръжията са били снабдени с двуноги и с оптични мерници.

 24-100

Калибърът на откритите боеприпаси е бил друг – от.223, който е еквивалент на натовския 5.56, до.308, който се употребява при ловните пушки.

Ето част от арсенала на касапина и тактико-технически данни за пушкалата.

Падък е разполагал с четири броя карабини “Даниел Дифенс М-4 ”. Пушката има специфичен супресор, който не разрешава да се открие, от кое място тъкмо е стреляно с нея. Тя е снабдена с съоръжения за монтиране на оптика и на двунога за по-голяма непоклатимост. В Щатите такава нова карабина коства в оръжейните магазини 1900 $.

Касапинът е вкарал в хотела и три пушки FN-15. Те са произвеждане на “FN America ”, имат стабилизация за по-точна пукотевица. Под това име са обединени серия от оръжия, които включват от дребни карабини до реплики на автомата М-16. Не е известно какви тъкмо е имал Падък. Цената на нови такива оръжия варира от 1000 до 2000 $.

Твърди се, че стрелецът-убиец е имал и три автомата АК-47 “Калашников ”. Както е известно, това е най-масовото автоматизирано оръжие в света с създадени над 100 милиона броя. На въоръжение е от 1947 година в десетки армии и размирен формирования на планетата. “Калашников ” печели с простотата на употреба и с издръжливостта си в разнообразни естествени условия – мраз, сняг, тиня, високи температури. Калибърът 7.62 не го прави задоволително прецизен, само че има огромно поразяващо влияние. В Съединени американски щати може да се откри на цена от 600 $ броя.

Стивън Падък е имал и минимум една карабина “Колт АР-15 ”. Това оръжие се счита за най-популярно в Съединени американски щати, твърди се, че минимум 8 милиона семейства го имат. Има репутацията на оръжието на всеобщите убийци и стрелци – с такава пушка е стрелял килърът от кинотеатрите Джеймз Холмс, както и терористът от Сан Бернардино Омар Матийн. Може да се откри в магазините за към 1000 $.

ЗАКЪСНЯЛА РЕАКЦИЯ
Готвят възбрана на плъгини,
превръщащи оръжията в автомати


 24-1

Националната стрелкова асоциация на Съединени американски щати (НСА) прикани за спомагателни регулации на така наречен бъмп-приклади – плъгини за оръжия за прекосяване от полуавтоматична на автоматизирана пукотевица, употребявани от причинителя на всеобщата пукотевица в Лас Вегас предходната неделя, съобщи Би Би Си. В четвъртък неправителствената организация, която лобира интензивно за правото да се носи оръжие, прикани регулаторите “незабавно да ревизират дали тези устройства са в сходство с федералния закон ”. НСА е в топ 3 на най-влиятелните лобистки групи във Вашингтон.

Влиятелни републиканци на собствен ред обявиха, че обмислят налагане на възбрана на тези устройства макар годините на опозиция против усилването на контрола над оръжията. Депутати възнамеряват да проведат слушания и по-късно обсъдят законопроект за възбрана на приставките. По-късно президентът на Доналд Тръмп съобщи пред кореспонденти, че администрацията му ще обмисли възбраната “в най-кратки периоди ”.

“След тази чудовищна и безчувствена офанзива в Лас Вегас, американският народ търси отговор на въпроса по какъв начин да предотврати бъдещи нещастия ”, обявиха в взаимно мнение вицепрезидентът на НСА Уейн ЛаПиер и основният лобист на организацията Крис Кокс. Те обаче разкритикуваха политиците, които упорстват за по-строг надзор над оръжията. “Забраната за владеене на оръжие от спазващите закона американци, основана върху незаконно действие на вманиачен човек, няма да спомогне за попречване на бъдещи офанзиви ”, показват ЛаПиер и Кокс в първо изказване след касапницата с 58 жертви в Лас Вегас. Двамата особено припомниха, че бъмп-прикладите са утвърдени от администрацията на Барак Обама.

Демократите от дълго време се стремят към нови ограничавания за оръжията, само че републиканците може да ги попречват в Конгреса, разясняват наблюдаващи. В подобен случай обаче може да има други оферти като ограничение на размера на пълнителите, нови по-сериозни инспекции на предишното на купувача на оръжие.

“Представители на двете партии и на голям брой организации възнамеряват да преразгледат разпоредбите за бъмп-прикладите. Приветстваме това и желаеме да сме част от този разговор ”, сподели говорителката на Белия Сара Сандърс незабавно след мнението на НСА.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР