Изтичането на газ от Северен поток 2, видяно от датския

...
Изтичането на газ от Северен поток 2, видяно от датския
Коментари Харесай

„Акт на саботаж“. Европа разследва огромни течове на газ от руски газопроводи

Изтичането на газ от " Северен поток 2 ", забелязано от датския изтребител F-16 на остров Борнхолм. Снимка: Датската защита
Европа проверява приключвания на газ от два съветски газопровода, които във вторник разбуниха Балтийско море с мехурчета и провокираха опасения от Копенхаген до Москва за бойкот на инфраструктурата, съобщи „ Ройтерс “.

Но към момента не е ясно кой може да стои зад възможна нечестна игра, в случай че такава бъде потвърдена. За построяването на зазопроводите „ Северен поток “ Русия и европейските ѝ сътрудници похарчиха милиарди долари, написа организацията.

Министър-председателят на Полша упрекна в бойкот, а датският министър председател съобщи, че това не може да се изключи.

Русия, която понижи доставките на газ за Европа, откакто Западът наложи наказания, съобщи, че саботажът е вероятен и случаят подкопава енергийната сигурност на континента. Високопоставен украински чиновник го назова съветска офанзива за дестабилизиране на Европа, без да показва доказателства.

Тръбопроводите „ Северен поток “ са основни точки в ескалиращата енергийна война сред европейските столици и Москва, която засегна огромните западни стопански системи, докара до скок на цените на газа и провокира търсене на различни енергийни доставки.

Морската администрация на Швеция издаде предизвестие за два теча в газопровода „ Северен поток 1 “, ден откакто бе открит теч в близкия газопровод „ Северен поток 2 “, който накара Дания да ограничи корабоплаването и да наложи дребна неразрешена за полети зона.

Въоръжените сили на Дания разгласиха видеоклип, на който се вижда по какъв начин мехурчетата изригват на повърхността на морето. Най-голямото приключване на газ е провокирало разстройства на повърхността с диаметър много над 1 км, обявиха въоръжените сили.

„ Днес се сблъскахме с акт на бойкот, не знаем всички детайлности за случилото се, само че ясно виждаме, че това е акт на бойкот, обвързван със идната стъпка на ескалация на обстановката в Украйна “, съобщи полският министър-председател Матеуш Моравецки при откриването на нов газопровод сред Норвегия и Полша.
Риск от детонации
Течовете са доста огромни и може да отнеме може би седмица, с цел да спре приключването на газ от газопровода „ Северен поток 2 “, съобщи ръководителят на датската организация по енергетика Кристофър Ботцау.

Корабите могат да изгубят плавателност, в случай че навлязат в региона.

„ Морската повърхнина е цялостна с метан, което значи, че има нараснал риск от детонации в региона “, сподели Ботцау.

Датският министър-председател Мет Фредериксен съобщи, че не може да се изключи бойкот. „ Става дума за три приключвания на известно разстояние посред им и по тази причина е мъчно да си представим, че става дума за съвпадане “, сподели тя.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков назова това „ доста тревожна вест. Наистина става дума за някаква щета с неразбираем темперамент на тръбопровода в икономическата зона на Дания “. Той съобщи, че това визира енергийната сигурност на континента. прочети повече

Нито един от газопроводите не е изпомпвал газ за Европа по времето, когато са открити течовете, на фона на разногласието за войната в Украйна, само че случаите ще провалят всички останали упования, че Европа ще може да получава газ по Северен поток 1 преди зимата.

Операторът на „ Северен поток “ съобщи, че вредите са „ невиждани “.

И двата газопровода са съдържали газ, макар че не са били в употреба.

„ Газпром “, следената от Кремъл компания с монопол върху износа на съветски газ по тръбопроводи, е отказала да разяснява.

„ Има някои признаци, че става дума за съзнателно разваляне “, съобщи европейски източник от сферата на сигурността, като в същото време добави, че към момента е прекомерно рано да се вършат изводи, написа „ Ройтерс “. „ Трябва да се запитате: Кой би имал изгода? “.

„ Многобройните подводни течове значат, че нито един от газопроводите евентуално няма да доставя газ за Европейски Съюз през идната зима, без значение от политическото развиване на войната в Украйна “, написа Eurasia Group.

Течовете са станали преди тържественото стартиране във вторник на Балтийската тръба, по която се придвижва газ от Норвегия до Полша. Тя е централен детайл от напъните на Варшава да диверсифицира доставките си от Русия и пресича инфраструктурата на „ Северен поток “.

В понеделник Норвежкият орган за сигурност на петрола (PSA) прикани петролните компании да бъдат бдителни във връзка с неидентифицирани дронове, видяни да летят наоколо до норвежки офшорни петролни и газови платформи, като предизвести за вероятни офанзиви.

Шведската морска администрация (SMA) заяви, че двата теча по „ Северен поток 1 “ – единият в шведската икономическа зона, а другият в датската зона – са североизточно от датския остров Борнхолм.

„ Наблюдаваме в допълнение, с цел да сме сигурни, че нито един транспортен съд не се доближава прекомерно покрай мястото “, съобщи представител на SMA.

Датските управляващи желаеха след течовете да бъде нараснало равнището на подготвеност в датския енергиен и газов бранш – стъпка, която ще изисква засилени процедури за сигурност на енергийните съоръжения и уреди.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР