Изтеглянето на американските военни от някои зони в Сирия открива

...
Изтеглянето на американските военни от някои зони в Сирия открива
Коментари Харесай

Американското изтегляне от Сирия: отровен подарък за Ердоган

Изтеглянето на американските военни от някои зони в Сирия открива пътя за турска военна интервенция, мечтана от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, само че слага също Анкара пред големи провокации, написа Агенция Франс Прес.

Турция от месеци е хвърлила око върху позициите на изток от река Ефрат на кюрдската милиция Сили за отбрана на народа /СЗН/ - водещо формирование в битката против джихадистите от "Ислямска страна ", подкрепяно и защитавано дълго време от Вашингтон, само че гледано враждебно от Анкара.

След оповестяването в неделя вечерта от Белия дом, че американските военни ще изоставен зоната, към този момент никаква спънка не стои пред Ердоган. Но пристъпването към деяние би могло да се окаже рисковано, написа организацията, представена от Българска телеграфна агенция.

Какво желае Турция?

Силите за отбрана на народа /СЗН/ бяха авангардът на офанзивата на интернационална коалиция, разрешила военна победа над групировката "Ислямска страна " /ИД/. Кюрдските бойци бяха подкрепени от западните страни.

Но за Анкара СЗН са "терористична " формация, също както "Ислямска страна ", поради тесните им връзки с Кюрдската работническа партия /ПКК/, която води от 1984 година кървава партизанска война на турска земя.

Днес Анкара желае да сътвори "зона за сигурност " в Северна Сирия. Конкретно става дума за основаване в последна сметка на буферна зона с дълбочина от 30 километра и широчина от близо 500 километра, разпростряла се от река Ефрат до иракската граница и отделяща турската граница от позициите на СЗН.

В понеделник представителят на Ердоган Ибрахим Калън уточни, че тази "зона за сигурност " е предопределена също да одобри сирийски бежанци, намиращи се в Турция. Сирийските бежанци, избягали в Турция от началото на спора, вилнеещ в тяхната страна, са над три милиона. Това би разрешило на Анкара да убие с един патрон - два заека: да отдалечи "заплахата " от СЗН и да понижи броя на сирийците, живеещи в Турция, на фона на възходящите антисирийски настроения.

Дипломатическа победа на Ердоган?

Съобщението на Белия дом е победа за Ердоган, който "не пожали старания, с цел да убеди Тръмп ", акцентира Стивън Кук от американския Съвет за интернационалните връзки.

Зелената светлина на Вашингтон пристигна незабавно след телефонен диалог сред Тръмп и Ердоган, който е заложил на персоналните им връзки, с цел да убеди американския си сътрудник макар съпротивата в средите на администрацията във Вашингтон.

От турска позиция, "давайки своята "зелена светлина ", Съединени американски щати са основали усещане, че са "капитулирали " пред турските претенции ", изяснява за Агенция Франс Прес Жана Жабур, експерт по турска външна политика и преподавателка по политически науки в Париж.

"Това е единствено по себе си дипломатическа победа за Ердоган ", прибавя тя.

Какви компликации?

От 2016 година насам Турция предприе към този момент две интервенции в северната част на Сирия, като първата бе ориентирана по едно и също време против "Ислямска страна " и СЗН, а втората - извънредно против кюрдските бойци.

Но за разлика от тези две интервенции тази, която възнамерява през днешния ден Анкара, засяга центъра на зоните, следени от кюрдите, в които има бойци, въоръжени от Вашингтон, и калени от офанзивата против "Ислямска страна ". Освен това новата интервенция, предвиждана от Анкара, е доста по-значителна от позиция на териториален мащаб.

Това "ще сътвори стопански разноски и не е несъмнено, че в сегашната конюнктура на криза в Турция, страната има средствата ", отбелязва Жабур, като акцентира също риска от вътрешна опозиция от страна на едно публично мнение, станало все по-скептично към ангажирането на страната в сирийския безпорядък ".

"В реалност Анкара щеше да избра съглашение със Съединени американски щати за определяне на "зона за сигурност " на границата - сюжет, който щеше да й разреши да подели бремето с Вашингтон ", съгласно Жабур.

Как да се реши казусът с джихадистките пленници?

Това е огромен въпрос, който занимава европейските страни, жители от които са се сражавали в редиците на "Ислямска страна ", а по-късно стотици от тях са били пленени от кюрдските сили при краха на джихадистката формация.

От няколко седмици Тръмп оказва напън върху тези страни да репатрират своите жители, пленени в Сирия, като стига даже до такава степен да заплашва да освободи европейски джихадисти.

Като дава позволение за турска интервенция против СЗН, Тръмп се стреми също да трансферира този въпрос върху Турция.

"Турция ще бъде в този момент виновна за всички бойци на "Ислямска страна " в зоната, пленени през последните две години ", уточни Белият дом в известието си в неделя вечерта.

Но неочакваното известие на Тръмп остава провесен щекотливия въпрос за методите на това прекачване на отговорности. В понеделник Ердоган уточни, че Вашингтон и Анкара ще работят по въпроса, без да дава насоки за размисъл.

"Сега Турция ще би трябвало да противостои на "Ислямска страна ", която демонстрира признаци на опит за прегрупиране ", акцентира Кук.

Говорителят на Ердоган съобщи в понеделник, че Турция "няма да остави " "Ислямска страна " да се завърне "под каквато и да било форма ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР