Изтеглянето на американските военни от някои зони в Сирия открива

...
Изтеглянето на американските военни от някои зони в Сирия открива
Коментари Харесай

Американското изтегляне от Сирия: отровен подарък за Ердоган

Изтеглянето на американските военни от някои зони в Сирия открива пътя за турска военна интервенция, мечтана от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, само че слага също Анкара пред големи провокации.

Турция от месеци е хвърлила око върху позициите на изток от река Ефрат на кюрдската милиция Сили за отбрана на народа (СЗН) - водещо формирование в битката против джихадистите от " Ислямска страна ", подкрепяно и защитавано дълго време от Вашингтон, само че гледано враждебно от Анкара.

След оповестяването в неделя вечерта от Белия дом, че американските военни ще изоставен зоната, към този момент никаква спънка не стои пред Ердоган. Но пристъпването към деяние би могло да се окаже рисковано.

Какво желае Турция?

Силите за отбрана на народа бяха авангардът на офанзивата на интернационална коалиция, разрешила военна победа над групировката " Ислямска страна " (ИД). Кюрдските бойци бяха подкрепени от западните страни.

Но за Анкара СЗН са " терористична " формация, също както ИД, поради тесните им връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води от 1984 година кървава партизанска война на турска земя.

Днес Анкара желае да сътвори " зона за сигурност " в Северна Сирия. Конкретно става дума за основаване в последна сметка на буферна зона с дълбочина от 30 километра и широчина от близо 500 километра, разпростряла се от река Ефрат до иракската граница и отделяща турската граница от позициите на СЗН.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР