Изтегляне на проектобюджета за 2023 г., внесен от служебния кабинет

...
Изтегляне на проектобюджета за 2023 г., внесен от служебния кабинет
Коментари Харесай

Премиерът Денков към Румен Радев: прекрачи граници, но да заровим томахавките

Изтегляне на проектобюджета за 2023 година, импортиран от служебния кабинет поради прекомерно висок заложен недостиг и незабавно внасяне на нов бюджет с невисок недостиг.Спазване на решението на Народното събрание за изпращане на военна помощ за Украйна.Преглед на работата на специфичните служби и не " чистка ", а " оценка на всеки съгласно това по какъв начин си прави работата ".Опит да се " заровят томахавките " с президенската институция, с цел да може всеки да си прави работата.
Това са част от целите на новия министър председател акад. Николай Денков, които показа в първото си изявление откакто новото държавно управление постави клетва. Денков приказва пред Българска национална телевизия.

Един от първите въпроси беше за това дали предстоят смени в службите в областта на сигурността. В седмиците, до момента в който ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС преговаряха за държавно управление бившщият народен представител от Политическа партия Радостин Василев пусна запис от партийно съвещание, на което става въпрос за смени точно там и смяна в законодателството, с цел да може тези структури да са напълно на послушание на Министерския съвет. Сега началниците им се назначават с декрет на президента.

" Службите би трябвало да служат на България. Това не значи чистка, а умерено да се огледа по какъв начин всеки си прави работата. Това ще е част от работата на Народното събрание, тъй като ще би трябвало да се създадат промени в законодателството ", сподели министър председателят.

Но даде два образеца за проблем в работата на някои служби. Първият - по какъв начин през 2022 година в Народното събрание те са уверявали, че не следва война. Това се случва единствено няколко дни преди Русия да нападне Украйна. " Това значи едно от двете - или те не са получили информация от партньорските служби, тъй като те не са им имали доверие, или самите служби не са показали наличната информация пред Народното събрание. Това е сериозен проблем ", изясни Денков.

Вторият образец е с в Народното събрание преди дни, когаго той " си разреши политически изявления, които надалеч излизат отвън неговия периметър на професионална активност. Това не беше професионално ". На въпросното чуване, за което се взе мотив точно от изтеклия запис, Тончев си разреши обвинявания, че министри от Политическа партия по времето на Кирил Петков " несъмнено не защитаваха националния интерес ". Обяви и че се води следствие против министерски консултант за предаване на класифицирана информация.

По въпроса с рокадите Денков съобщи, че желае " всеки да бъде оценен съгласно работата ", а решенията по тематиката предстоят след разбор.

Следващият въпрос закономерно бе за междуинституционалните връзки, изключително с президента Румен Радев. И през днешния ден непоследствето преди гласуването на държавното управление президентът разгласи демокрацията за " предадена ", в случай че депутатите одобрят общия кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Напусна демонстративно и клетвата на новото държавно управление, а още когато връчваше мчандат на Денков - както го задължава конституцията, прикани той да не бъде изпълнен.

Президентът Румен Радев " мина границите на институционалното почитание ", само че " моят апел е да заровим томахавките ", сподели в отговор Николай Денков.

" Няма да скрия, че съм отчаян от метода, по който подходи президентът. Не е негова работа да предлага да не осъществя мандат, неговата работа е да се осъществя мандатът. А задача на Народното събрание е да се излъчи държавно управление. Така че тук той мина границите ", добави министър-председателят.

Той прикани всяка институция да се отнася с почитание и " да се потърси общ метод на битие, с цел да можем да си вършим работата ".

По тематиката с военната помощ за Украйна - тематика, по която има решение на Народното събрание от края на 2022 година, само че няма информация служебният кабинет какво е приключил за осъществяването му, Денков съобщи, че чака още в идващите дни новият министър на отбраата Тодор Тагарев да огледа документите и да се пристъпи към деяние, само че напомни, че България е част от НАТО и Европейски Съюз и ще си съблюдава уговорките.

Служебният кабинет и Радев бяха срещу даването на оръжие на Украйна - макар решението на Народното събрание.

Самият Тагарев при встъпването си в служба през днешния ден също разгласи, че държавното управление ще съблюдава уговорките, поети към нападнатата от Русия страна и западните ни сътрудници " без от това да пострадат качествата на българската войска ".

Заявкака, че министърът на финансите Асен Василев доста скоро ще внесе нов проектобюджет с недостиг в границите на 3% - с цел да се съблюдават критериите за участие в Еврозоната, което е един от главните цели на новия кабинет, Денков даде в композиция с това, че той би трябвало да бъде признат още преди лятната почивка на депутатите. Тя нормално е през август, " в случай че въобще има такава ", както се разбра от думите му.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР