Изтече първият ден от политическите консултации при президента. В рамките

...
Изтече първият ден от политическите консултации при президента. В рамките
Коментари Харесай

Първи ден на консултации при президента

Изтече първият ден от политическите съвещания при президента. В рамките на два дни президентът Румен Радев ще беседва с всички парламентарно показани партии. Целта е да се образува постоянен кабинет. Днес президентът се срещна с представители на " Продължаваме Промяната ", ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

Междувременно предизборното съглашение сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " към този момент е готово и в среднощ е изпратено за утвърждение от партиите в бъдещото ръководство. Появи се и неофициална информация към състава на Министерския съвет и разпределението на местата в новата власт. Най-вероятно още тази седмица ще бъде връчен първият мандат за сформиране на държавно управление.

Със съвет към бъдещата коалиция президентът даде старт на консултациите на " Дондуков 2” " Знаете, че едно дейно ръководство под формата на коалиция може да съществува, единствено в случай че има взаимно почитание сред сътрудниците. Времето на едноличната премиерска власт приключи”, съобщи Радев.

В отговор от " Продължаваме Промяната” оповестиха, че страната има потребност от постоянно държавно управление и до дни ще предложат такова в коалиция с още три партии. " За нас е значимо всеки един от обединението да се усеща пълновръстен партньор”, съобщи Кирил Петков, съпредседател на Политическа партия.

След диалога с президента, Петков разкри, че към този момент е ясна и структурата на проектокабинета, само че не сподели имената в него. " Очакваме да има четири вицепремиери. Към този миг не са разпределени от всяка партия по един, само че това ще бъде част от общата дискусия”, сподели Петков.

С думите, че изборите са донесли смяна, президентът посрещна на " Дондуков” 2 ГЕРБ-СДС. " Аз съм уверен, че вие, базирайки се на вашия богат политически опит, разбирате тези нови действителности - и аз, и обществото чакаме градивно и отговорно държание на мощна съпротива, каквато вие заявихте, че ще бъдете”, сподели Радев.

И пред президента от ГЕРБ-СДС потвърдиха, че в 47-ото Народно събрание ще бъдат виновна съпротива.

" Ако държавното управление има потребност от помощ и съвет от наша страна, освен поради политическата мъдрост, която Вие отличихте, само че и поради опита ни, те ще я получат. Всяка неточност ще бъде осветявана и сочена”, съобщи Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на партията.

Трети на масата за диалози на " Дондуков” 2 седнаха от Движение за права и свободи. " Политическата рецесия е реалност. Въпросът е по какъв начин я преодоляваме. Страната има потребност от постоянен кабинет предвид на множеството рецесии, пред които сме изправени ", сподели Мустафа Карадайъ.

Последни при президента влязоха от Българска социалистическа партия.

" Вярвам във вашата праволинейност и поредност. Българска социалистическа партия постоянно е заставала срещу беззаконието и диктатурата в полза на голямото болшинство от хора, а не на дребните овластени групи от задкулисието. Обществото ни е надълбоко разграничено обществено – с растяща беднотия вследствие на порочно ръководство. Затова се надявам, че ще имате водещ принос, тъй като новото ръководство има потребност от мощен обществен вектор”. С тези думи Румен Радев се обърна към представители от социалистическата партия.

От своя страна водачът на партията Корнелия Нинова съобщи, че са съсредоточени върху съдружното съглашение и имат бележки по него. " В момента България се нуждае от работещ парламент и от постоянно държавно управление. Положихме старания и в извършените до момента диалози с експертните групи, и в продължаващите политически диалози сред бъдещите съдружни партньори”, сподели тя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР