Изтъкнатият български социолог и почетен професор на Нов български университет

...
Изтъкнатият български социолог и почетен професор на Нов български университет
Коментари Харесай

Доайенът проф. Георги Фотев получи Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“

Изтъкнатият български социолог и почетен професор на Нов български университет проф. Георги Фотев, д.н., е притежател на тазгодишната Награда за хуманитаристика „ Богдан Богданов “.

Наградата се връчва за пети път и се присъжда на проф. Фотев за неговите заслуги за развиването на социологията в България, за дейното му присъединяване в одобряването на гражданското висше обучение посредством задачата на частните университети, за ревностната отбрана на модерните европейски и международни полезности.

„ Аз безусловно споделям разбирането на Джейн Остин, че най-върховна човешка добродетел е приветливостта. Тази привлекателност аз я намирам тук, в Нов български университе. Аз желая тук да я намирам, тя да остане вечно. Тя желае доста старания, тя желае чисто сърце, желае смела мисъл и по-късно – аз съм изцяло склонен с нея (Джейн Остин) – тя поставя последователността. Да бъдем поредни в делото на този човек (Богдан Богданов). Аз имам щастието и участта в този момент да приема тази премия на неговото име! “, показа по време на церемонията по награждаване проф. Георги Фотев.

Професор Георги Фотев, д.н. е шеф на Центъра за проучване на европейските полезности при Нов български университет . Автор е на огромен брой научни изявления у нас и в чужбина. Министър на науката и висшето обучение (1991). Три мандата е шеф на Института по социология към Българска академия на науките.

В чест на проф. Георги Фотев е оповестен монументалният алманах Светове в социологията (2006) с присъединяване на негови възпитаници, сътрудници и на международни имена в социологията като Зигмунт Бауман, Едуард Тирикян, Майкъл Бъроуей, Джон Рекс и други

На церемонията по връчване на Наградата за хуманитаристика своя плакет получи и миналогодишният лауреат – диригентът на Софийска филхармония Найден Тодоров, който произнесе академично слово на тематика „ Има ли будители през днешния ден? “.



„ Една от най-важните функции на будителите е да ни споделят не това, което желаеме – за тази цел през днешния ден съществуват шоумените, а с цел да ни споделят това, което ние имаме потребност да чуем, с цел да продължим напред… Истината не всеки път е това, което желаеме да чуем. Затова днешното общество има потребност от хора, които знаят. Днешното общество има потребност от хора, които са смели и главно смели да приказват истината. Днешното общество има потребност от повече хора, които са визионери – като професор Богданов. “

Маестро Тодоров одобри плакета от Председателя на Настоятелството на Нов български университет – проф. доктор Веселин Методиев, който показа насладата си от това да връчи оценката и означи:

„ Нов български университет има щастието да е основан като неповторим за това, че има и науки и изкуства в себе си. Това също е дело на професор Богданов. Така че Вие сте първи лауреат в региона на изкуствата! “.

Наградата за хуманитаристика „ Богдан Богданов “ е учредена на 5 декември 2016 година от Настоятелството на Нов български университет в памет на професор Богдан Богданов – основател на Нов български университет, типичен лингвист, академик в региона на науките за индивида и обществото, публицист, учител, социална фигура в региона на изкуството и културата, и академични управител.



Наградата се връчва годишно на 2 ноември, рождената дата на проф. Богдан Богданов. Тя е за достижения в областта на хуманитаристиката и се присъжда на лица, които пресъздават и разпространяват концепциите, споделяни от проф. Богдан Богданов. Вид национална премия и знак за достижения в български подтекст.

Журито на Наградата за хуманитаристика „ Богдан Богданов “ е в състав:

проф. доктор Веселин Методиев, доктор Георги Текев, Иван Богданов, доктор Мария Арсениева, проф. доктор Пламен Бочков, проф. доктор Христо Тодоров (Председател на журито) и доктор Христо Чукурлиев.

Досегашни носители на Наградата са поетът Борис Христов, проф. Михаил Неделчев, Снежина Петрова и Георги Гочев за плана им „ Медея “ и диригентът Найден Тодоров.

В края на събитието беше показано и новото издание – превод на професор Богданов на един от най-пространните разговори след „ Държавата “ и „ Законите “ на Платон – „ Теетет “.



Церемонията се организира в университетската изложба УниАрт, а водещ беше ръководителят на департамент „ Театър “ – доцент Снежина Петрова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР