Изслушването на служебния министър на културата Велислав Минеков за действията

...
Изслушването на служебния министър на културата Велислав Минеков за действията
Коментари Харесай

За в. Труд: Минеков и ГЕРБ оставиха своя цветист принос за историята в свободата на словото

Изслушването на служебния министър на културата Велислав Минеков за дейностите му във връзка с вестник " Труд " станаха мотив за кавги в Народното събрание. Припомняме, че той извикан по искане на парламентарната коалиция ГЕРБ-СДС откакто полиция влезе в редакцията на медията, тъй като тя не я напуща, а съгласно Министерството на културата е неточен хазяин.

Вчера от партията на Бойко Борисов пред министерството в поддръжка на медията.

Пръв през днешния ден думата взе депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син. " Министър на културата, предвождащ служители на реда, е когнитивен дисонанс. В журналистическата си процедура съм виждал нееднократно полицаи, които желаят да бъдат културни министри. Но културен министър, който мечтае и се държи като полицай, виждам за пръв път ", разгласи той

Дилов предложи на Минеков да позволява разногласията си с медиите посредством съда, а не посредством полицията. " Вашите дейности бяха, меко казано, невъзпитани. Не ги назовавам цензура, тъй като цензурата изисква известно изпитание, може би някакво разсъждение, преценка ", укори Дилов министъра и го съпостави с вътрешния министър Бойко Рашков .

Отговорът не закъсня, като Минеков разгласи, че за него било чест да го съпоставят с Рашков. " Този дисонас евентуално ще би трябвало най-малко три дни да се изяснява на господин Бойко Борисов, с цел да разбере защо става дума, само че са нужни старания ", отвърна на нападките Минеков.

" Защо нямаше изключително съвещание на Народно събрание, когато е бил ", попита Велислав Минеков. Той изреди и затварянето на Би Ай Ти (BiT), сваленото предаване на Милен Цветков по Нова тв и когато беше затворена ТВ7. И попита за какво нямало изключително съвещание на Народно събрание, " когато пред Народното събрание биеха деца и публицисти " по време на летните митинги от предходната година. Минеков изреди имената на редица уволнени публицисти и тв водещи, поради които също не са били провеждани изключителни съвещания на Народно събрание. 

Министърът на културата упрекна, че българските медии са били овладени от властта през сключване на контракти за финансиране по оперативни стратегии.



Това провокира на трибуната да се качи Йордан Цонев . Депутатът от Движение за права и свободи подсети, че това е постоянно съвещание на Народното събрание, а не изключително.

" Движение за права и свободи се отхвърля да задава въпроси. Ние в действителност считаме, че България е парламентарна република и министрите би трябвало да знаят този факт и да се отнасят почтително към работодателя си. Причината е наглото държане на този министър през днешния ден. Да поучава Народното събрание! Всички въпроси, които сподели, бяха изгледани в изключителни комисии. Това поведение е безусловно неприемливо, по тази причина ние няма да вземем присъединяване в тази процедура ", съобщи   Цонев. 

" Минеков вън! ", прикани след него ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова

Александър Симов от Българска социалистическа партия изрази изненадата си от ГЕРБ, че партията, която докарала медиите в България до 112 място по независимост на словото, излиза да прави пърформанси. В отговор на въпроса му министърът на културата посочи, че компанията, сключила с Министерството на културата контракт за наем на пространствата, където се обитаваше " Труд ", е плащала единствено 5,50 лева на кв. м за един декар повърхност.

" Такъв наем няма в региона, в никакъв случай не е имало ", заключи Минеков, като засяга, че това е позволил някогашният културен министър Вежди Рашидов . " Аз дадох обещание да върна това, което принадлежи на министерство и ще върна всичко, което министерството е изгубило, не става дума единствено за този парцел, за откраднати два етажи. Намерих инцидентно откраднат хотел на два етажа на морето, превъзходен, с басейн, открих открадната кола, върнахме я. Да, ще върнем всичко откраднато. Всичко ще пристигна там, където му е мястото и вие ще дойдете там, където ви е мястото. Това, което се случва през днешния ден, е, че ние си върнахме откраднатата страна ", откри служебният министър. 

Аз съм първият министър, който си е изискал през годините имуществото, разгласи още Минеков. Дългът ще бъде върнат, дали със съд или непринудено, това ще се случи 

" Тия милиционерски номера да ни заплашва... Аз ви приканвам, когато има закани към който и да било тук, най-малко да бяхте докарали Бойко Рашков да ни заплашва, щеше да е по-еротично, само че от министъра на културата е смешно ", реагира Тома Биков от ГЕРБ. Той попита по " революционни заслуги " ли Светослав Трайков , главен участник в миналогодишните митинги, се намира в Министерство на културата.
Минеков: Държавата е изгубила 6 млн. лв. поради ниския наем на ГЕРБ в НДК
Утре ще подготвим решение с регионалния шеф и в петък ще помолим ГЕРБ да се реалокират. За тези години, сравнявайки наемите в региона...



На страната на министъра застанаха и от " Продължаваме промяната ", чиято позиция е, че в тази ситуация става дума не за независимост на словото, а за търговски спор.

" Правилата да важат за всички. Търговски е разногласието ", разяснява от трибуната ръководителят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров . " Не става дума за независимост на словото ", безапелационен беше той. Има едни отговорности, те не са изчистени и в този смисъл въпросът е явен, уточни той. " Доколкото разбрахме, медията не е наемател на парцела ", добави Гюров и прикани страната да си употребява парцелите по предопределение. 

" ГЕРБ са учени в потъпкването на свободата на словото ", добави и Явор Божанков от Българска социалистическа партия. Той упрекна някогашните ръководещи, че лепят етикети за независимост за словото, като употребяват частно-правен спор. 

" Българска национална телевизия, бТВ и Нова бяха превърнати в булонки на ръководещите от ГЕРБ, вестниците бяха унищожени, медиите бяха накупени и смачкани ", включи се и Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. " Така че, в случай че дебатът е за свободата на словото, има доста да се работи в тази посока, ужасно доста. Така че, е хубаво от време на време да мълчите, тъй като изглеждате не просто неуместно, а ужасяващо ", предложи на ГЕРБ ръководителят на групата на Има Такъв Народ. 

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР