Изслушване на нова експертиза, спорове, нови задачи към вещите лица

...
Изслушване на нова експертиза, спорове, нови задачи към вещите лица
Коментари Харесай

Нови експертизи за убийството на баща и син в Пловдив

Изслушване на нова експертиза, разногласия, нови задания към движимостите лица и назначение на още една спомагателна експертиза – по този начин протече делото против Йордан Таков, упрекнат в убийството на Христо и Васил Ботеви.

До закононарушението се стигна след сдърпване сред роднините на 26 ноември 2019 година. Тогава Йордан Таков простреля със законно притежаван  пистолет „ Макаров ” съдружника си Христо и татко му Васил, написа

След осъществяването на убийството, мъжът направи признания, като съобщи, че е работил при самозащита. Йордан Таков е първи братовчед на Васил Ботев и бизнес сътрудник на сина му Христо Ботев. Те са имали обща компания занимаваща се с вендинг автомати и артикули за кафе.

След дълъг и тежък развой на първа инстанция Таков беше приет за отговорен и получи наказване от 20 години затвор при първичен непоколебим режим. Съдът дефинира също той да заплати над половин милион лв. обезщетение на околните на починалите. И двете страни оспориха решението на Окръжен съд - Пловдив, като Йордан Таков желае по-леко наказване, а околните на Васил и Христо претендират за пожизнен затвор.

Делото на въззивната инстанция стартира преди съвсем година с нови доказателствени претенции и нови експертизи. Днес апелативните магистрати изслушаха сложна съдебно-медицинска и балистична експертиза. Защитата на Йордан Таков обаче остана недоволна от предоставените от движимостите лица изводи. Адвокатите Йордан Давчев и Ина Лулчева възразиха против експертизата и се стигна до разногласия в правосъдната зала. Според юристите в проучванията на движимостите лица липсва умозаключение и отговори. Според Давчев и Лулчева  новата експертиза не е обоснована и липсва подозрение за нейната точност, няма разбор на заключенията, а са преписани от старите експертизи.

Те претендираха, че  няма независими решения на специалистите и липсва обективност и пожелаха правенето на повторна експертиза от други движимости лица. Според тях от извършения  следствения опит има различен механизъм, които движимостите лица не са описали и надлежно липсват отговори на основни въпроси.

Макар от държавното обвиняване и отбраната на частните обвинители да не възразиха против заключенията на специалистите съдът сложи спомагателна задача на движимостите лица да приготвят нови отговори на спомагателни въпроси на бранителите на Таков. Адвокатите Давчев и Лулчева имат период от 7 дни за правене на съответни въпроси, на база които да се създадат проучвания.

Следващото съвещание е планувано за 7 декември.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg