Изслушване на министър-председателя Бойко Борисов и кмета на София Йорданка

...
Изслушване на министър-председателя Бойко Борисов и кмета на София Йорданка
Коментари Харесай

Александър Симов пред ФАКТИ: Ако Фандъкова не беше параван на управляваща мафия, отдавна трябваше да е подала оставка

Изслушване на министър-председателя Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова в пленарна зала желаеха през вчерашния ден депутатите от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “. Народните представители от левицата пожелаха да изслушат обясненията на премиера и кмета на София по отношение на случая с умрялото след токов удар 16-годишно момче. Днес това предложение беше включено като точка в дневния ред и гласувано, само че не съумя да събере нужните гласове.

За да приказваме по тематиката от ФАКТИ се свързахме с народния представител от Българска социалистическа партия Александър Симов.

„ Това чуване е наше искане още от вчерашния ден. Искаме и Борисов, и Фандъкова да дойдат в пленарна зала, с цел да кажат какво тъкмо се случи в София и да дадат пояснение по какъв начин се случи нещастието с 16-годишното момче, кой носи отговорността. От през вчерашния ден слушаме по какъв начин Фандъкова се плъзга като скиор по снежна писта и се пробва да трансферира отговорностите, вместо като естествен човек с достолепие да поеме отговорност и да си подаде оставка “, разяснява Симов.

„ В тази страна тъй като всичко опира до премиера, желаеме и Бойко Борисов да пристигна и да даде пояснение за какво се е стигнало до тук. А и, както се споделя, това ще е добре и за самия Бойко Борисов – да пристигна най-малко веднъж, с цел да види новата пленарна зала, да я освети с наличието си, тъй като той още не се е появявал в нея “, добави той.

„ Това не е политика на някакво дребно заяждане “, разясни Симов. „ Управляващите се пробват да го изкарат по този начин, само че това не е политика на правене на някакъв на ниска цена пиар. България беше потресена от тази покруса и заслужава достоверни отговори, а не да гледа по какъв начин безобразно ръководещите се пробват да размият отговорността и да не я поемат. В обстановката се изисква безусловно тъкмо и ясно заявяване кой е виновен, кой е отговорен за нея “, безапелационен беше той.

„ Опасявам се, че тук ще стигнем до обстановка, в която най-сетне отговорен ще се окаже някой чистачка, която е замела сняг върху кабела “, сподели още Симов.

На въпроса дали има фактически съображение кметът Фандъкова да подаде оставка сега, той отговори: „ Има всякакво съображение. Ако тя беше политик с достолепие, в случай че беше политик със съвест, в случай че не беше просто заслон на една ръководеща мафия, от дълго време трябваше да е написала оставката си и да се е отдръпнала след този случай. Виждаме обаче, че това няма да стане, а има всевъзможни учредения. Кой, в случай че не тя носи отговорност за такива произшествия? Да, тя директно може да не е виновна, да, има и областен кмет. Има обаче нещо изключително в политическата отговорност – тя постоянно се носи не изпод нагоре, а от горната страна надолу “.

„ Виждаме, че за следващ път на ГЕРБ някой различен им е отговорен. За следващ път те нямат виновност за нищо. Е, по кое време тъкмо ще поемат отговорност за каквото и да е? “, сподели още Симов.

Той беше безапелационен, че Българска социалистическа партия ще продължи с настояването си депутатите да изслушат Борисов и Фандъкова. „ Няма да се откажем, тъй като аз виждам какво става при моите сътрудници, на мен ми звънят доста хора – хората желаят тази тематика да бъде сложена някъде, където да бъде дебатирана не по нормалния извратен метод на прекачване на отговорност на ГЕРБ, а някой да ни даде информация какво се е случило, по какъв начин е станало, кой е забъркан, има ли корупция. Днес Фандъкова в половин уста призна, че може някой в общината да е взимал пари за тези противозаконни павилиони и това е още едно съображение за оставка, още едно съображение за явяване в залата “, сподели Александър Симов.

„ Тази история събра публичния фокус, защото това не е история за просто един разкрит кабел, за просто една техническа неточност. Това е история за корупцията, която лишава човешки животи, за безспорното корупционно безсърдечие, което към този момент е смъртоносно за българските жители. Точно поради това хората се вълнуват от проблема и тъкмо поради това ние ще продължим да го слагаме “, разяснява той.

„ Смятам, че това е трагично проявяване на ослепителен корупционен акт. Оставката не може да върне човешки живот, само че е началото на развой на смяна. Ако Фандъкова си беше подала оставката, Столичната община трябваше да бъде одитирана от горната страна до долу, цялото ръководство на ГЕРБ трябваше да бъде одитирано, да бъде разследвано, защото никой не може да ме убеди, че тук не са забъркани хора от допустимо най-висшите ешелони. Дори и те директно да не са взели подкупа, те са основали атмосфера, в която всеки служител си фантазира, че може да натрупа пари, щавейки бизнеса, щавейки хората, които са желали да вършат такива павилиони. Цялата тази скица към този момент води до човешка гибел. Тук оставката не може да върне живота, само че оставката е началото на някакъв възстановителен развой. Без нея, гангрената продължава, загнояването продължава “, сподели Александър Симов в края на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР