Наградата за медицина започва Нобеловата седмица

...
Изследванията за нарколепсия, рак или иРНК ваксини могат да спечелят
Коментари Харесай

Изследванията за нарколепсия, рак или иРНК ваксини могат да спечелят Нобеловата награда за медицина в понеделник, когато започва седмица на съобщения, но експертите не виждат ясен фаворит за наградата за мир.

Наградите, раздадени за първи път през 1901 г., са създадени от шведския изобретател и филантроп Алфред Нобел в неговото завещание от 1895 г., за да отпразнуват онези, които са „предоставили най-голяма полза на човечеството“.

Наградата за медицина излиза за първи път и ще бъдат обявени в Стокхолм в понеделник около 11:30 ч. (09:30 GMT), последвани от наградите за физика във вторник, химия в сряда и литература в четвъртък.

Наградата за мир, най-дългоочакваната Нобелова награда и единствената една, обявена в Осло, ще последва в петък, преди Наградата за икономика да завърши нещата на 9 октомври.

Наградата за медицина през годините е увенчала новаторски открития като рентгеновите лъчи, пеницилина, инсулина и ДНК – както и сега опозорени награди за лоботомията и инсектицида DDT.

Няколко наблюдатели на Нобелова награда предположиха, че тазгодишната награда може да отиде за изследване на нарколепсията и откриването на орексин, невропептид, който помага за регулирането на съня.

Може също да отиде за Каталин Карико, родена в Унгария, и Дрю Вайсман от Съединените щати за изследване, довело директно до първите mRNA ваксини за борба с Covid-19, направени от Pfizer и Moderna.

Тяхното откритие вече спечели куп големи награди в медицината, но Нобеловият комитет в днешно време често чака десетилетия, за да раздаде лаврите си, за да гарантира, че изследването издържа изпитанието на времето.

„Може би Академията смята, че трябва да го разгледа повече, но някой ден те трябва да спечелят“, прогнозира Аника Остман, научен репортер в шведското обществено радио SR.

Генно инженерство и телескоп IceCube

Но Остман каза, че нейното предположение за тази година е за Кеван Шокат, американски биолог, който измисли как да блокира раковия ген KRAS зад трети на ракови заболявания, включително трудни за лечение тумори на белия дроб, дебелото черво и панкреаса.

Т-клетъчната терапия за лечение на рак и работата върху човешкия микробиом също могат да бъдат претенденти, каза Дейвид Пендълбъри, ръководител на групата за анализи на Clarivate, която идентифицира Изследване, достойно за Нобелова награда.

„Има повече хора, които заслужават Нобелова награда, отколкото има Нобелови, които да се движат наоколо“, каза той пред AFP.

Ларс Бростром, колега на Остман в SR, изтъкна двама американски биолози, Станислас Лайблер и Майкъл Еловиц, за тяхната работа върху синтетичните генни вериги, които създадоха полето на синтетичната биология.

Това дава възможност на учените да препроектират организми, като им създават нови способности.

Но Бростром отбеляза, че областта може да се разглежда като противоречива, повдигайки „етични въпроси за това къде да теглим чертата в създаването на живот“.

За наградата по физика усуканият графен или обсерваторията за неутрино IceCube в Антарктида се смятаха за възможни победители, както и развитието на съхранение на данни с висока плътност в областта на спинтрониката.

Награда за мир за ирански жени?

За наградата за химия в сряда Пендълбъри предположи, че секвенирането на ДНК от следващо поколение може да получи одобрение или изследване как да се насочват и доставят лекарства до гените.

Брострьом каза, че би искал да го види при базирания в САЩ химик Омар Яги за работата му върху порести материали, известни като MOF, които могат да абсорбират отровни газове или да събират вода от пустинния въздух и са „важно поле за бъдещето “ с огромен потенциал за околната среда.

Критиките относно липсата на пол и географско разнообразие измъчваха Нобелите през годините.

Мъжете, базирани в САЩ, доминираха в научните области, докато жените представляват само шест процента от общия брой лауреати – нещо, на което различните комисии по наградите настояват да обърнат внимание.

Сред имената, които обикалят за наградата за литература в четвъртък, са руската писателка и откровен критик на Путин Людмила Улицкая, китайският авангарден писател Кан Сюе, британският автор Салман Рушди, Карибите -Американската писателка Джамайка Кинкейд и норвежкият драматург Джон Фос.

Но за наградата за мир експертите си блъскат главите относно възможните победители, докато конфликтите бушуват по целия свят.

Някои посочват иранските жени, протестиращи от смъртта в ареста преди година на Махса Амини, арестуван за нарушаване на стриктния дрескод на Иран, наложен на жените.

Други предполагат организации, документиращи военни престъпления в Украйна, или Международния наказателен съд, който един ден може да бъде призован да ги съди.

"Мисля, че изменението на климата е наистина добър акцент за наградата за мир тази година", каза Дан Смит, ръководител на Стокхолмския международен институт за изследване на мира, пред AFP след година на екстремно време по света.

За наградата за икономика може да бъде отличено изследване на неравенството в доходите и богатството.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg