Изследванията показват, че по-голямата част от пациентите с респираторни инфекции

...
Изследванията показват, че по-голямата част от пациентите с респираторни инфекции
Коментари Харесай

Мащабно изследване потвърди: Това е най-сигурният симптом за COVID-19

Изследванията демонстрират, че по-голямата част от пациентите с респираторни инфекции губят обонянието си заради COVID-19.

От данните на последното огромно проучване специалистите стигат до заключението, че загубата на сетивата, изключително за възприятието за аромат, е един от най-често повтарящите се признаци при човек, който е страдал в даден миг от ковид. Така че, когато става въпрос за следене и идентифициране на позитивни случаи на COVID-19, загубата на възприятието към миризма е един от признаците, в случай че не и най-хубавият, за разкриване на инфекции, написа "АС ".

От началото на пандемията здравните управляващи и специалисти се пробват да плануват COVID-19 и да открият заболяването допустимо най-скоро, с цел да спрат циркулацията на ковид. Това следене и ранно разкриване на случаи е основно за ограничение на предаването. Това обаче не е лесна задача, защото в доста случаи признаците на COVID-19 са сходни на тези при други патологии и даже има хора, които страдат от него безсимптомно.

Поради тази причина откривателите работят неуморно, с цел да открият най-хубавия метод да разпознават по кое време човек има ковид или не. В този смисъл две интернационалните изследвания удостоверяват, че при множеството пациенти с респираторни инфекции, изгубили обонянието си, това се дължи на COVID-19.

Резултатите, оповестени в научното списание „ Chemical Senses “, демонстрира, че междинната загуба на усета за аромат е била 79,7 по канара от 0 до 100, което демонстрира, че загубата на подушване е доста огромна и даже в някои случаи цялостна. Следователно, тези изследвания демонстрират, че загубата на обонянието е евентуално най-хубавият и сигурен признак, с цел да се направи прогноза, че човек страда от COVID-19.

Сензорната загуба на усета за миризма не е единственото възприятие, което страда от последствията от COVID-19, само че усетът също е доста понижен. В реалност, при същата канара от 0 до 100, той е бил достигнал до 69. От своя страна чувствителността на устната празнина, която също страда, доближава до степен 37,3 от 100.

Изследователите са стигнали до тези изводи, откакто са проучили 4500 пациенти от 23 националности, страдащи от COVID-19 в даден миг. Чрез получените въпросници специалистите са открили тази връзка сред заболяването и загубата на сетивата, изключително на усета и обонянието в по-голяма степен, с което се удостоверяват резултати от други проучвания.

„ Въпреки че загубата на подушване сама по себе си отстрани способността да възприема аромата на храната, едновременната загуба на останалите сетива затруднява определянето какво се поема като храна. Следователно слагането на храна в устата може да се трансформира в неприятно прекарване “, разяснява Александър Вик Фиалдстад, един от откривателите, управлявал изследването.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР