Изследванията на нагласите на избирателите, публикувани през септември, показват отлив

...
Изследванията на нагласите на избирателите, публикувани през септември, показват отлив
Коментари Харесай

България пред избори: идва ли часът на ``патриотите`` |

Изследванията на настройките на гласоподавателите, оповестени през септември, демонстрират отлив в поддръжката за Има Такъв Народ. Изглежда битката за „ наследството ” на политическия план на Трифонов към този момент тече.

Възходът на партията на Слави напролет и лятото на 2021 се дължеше и на привличането на избор, отишъл през 2016 за „ патриотични обединения ” – триумфът на Има Такъв Народ бе за сметка на „ Обединените патриоти ”.

Кои дебнат под електоралния предел?

Голяма част от публичното внимание е концентрирано върху групировката на Кирил Петков и Асен Василев и това какви гласове биха привлекли, а протичащото се под електоралния предел съвсем не се разяснява. Възможно ли е обаче спадът на Има Такъв Народ да даде подтик на „ патриотични ” обединения, дебнещи „ под чертата ”? Изгрява ли звездата на Костадин Костадинов? Подкрепата за плана му се стабилизира на към 3,5% („ Алфа рисърч ”) – „ Възраждане ” са най-близо до прескачането на 4%-та преграда.

Да припомня, че проучванията на електоралните настройки създават данни, написани в пясъка – това са моментни фотоси, не резултати от изборите. Възможно е Трифонов да се съвземе и/или съперниците му да се препънат. Самите социологически организации правят оценка друго ерозията при Има Такъв Народ. За „ Алфа Рисърч ” планът губи 7 процентни пункта спрямо показаното на вота на 11.07., до момента в който за „ Галъп ” драмата при шоумените е надалеч по-голяма – срутват се до четвъртото място.

Предизвикателство е да се улови в елементи протичащото се под електоралния предел: съгласно „ Галъп ” „ Възраждане ” биха получили 3,1% от вота, а съгласно „ Тренд ” – 2.9%. Пояснявам, че е обикновено разнообразни проучвания, правени в разнообразни времеви интервали и с друга методика, да не дават сходни резултати и не е правилно да бъдат съпоставяни.

Факт е обаче също по този начин, че самите проучвания на собствен ред влияят върху настройките на гласоподавателите. „ По-конюнктурно ” и „ опортюнистично ” насочените ще се насочат към тези, които наподобява имат по-големи шансове за триумф.

Не е изключено „ Възраждане ” да завоюва от охлаждането на Има Такъв Народ, а и на ИБГНИ (случващото се там заслужава обособен коментар). Липсват обаче задоволително данни за профила на „ отдръпналите се ”.

Ще посегнат ли към патриотичната ниша?

Има учредения да се счита, че доста от „ прелетните птици ”, които напущат Има Такъв Народ, по принцип постоянно менят политическите си желания. Част от тях може би ще отидат в „ Продължаваме промяната ” (ПП). Тук основният въпрос е: ще посегне ли Кирил Петков към патриотичната ниша? Той може да се изкуши да играе и на тази струнка (акцентирайки на послания като „ приключих Харвард, само че избрах да се завърна в България ”, „ отхвърлих се от канадското си поданство ” и пр.).

Лидерката на Българска социалистическа партия Нинова, която също може да завоюва от срутва при Има Такъв Народ, към този момент попита „ новобранците ”: какво мислят в Политическа партия за Истанбулската спогодба и позицията на България за кандидатурата на Северна Македония за участие в Европейски Съюз? Аз бих допълнил: а какво споделят за проблематичните българо-руски връзки, за „ шпионските кавги ”, за флегматизма, демонстриран от Прокуратурата на Република България, по случая „ Гебрев ”?

На първо четене, служебният кабинет „ Янев 1 ”, в който участваха Петков и Василев, е изрично проевропейски и проатлантически; такива, наподобява, са и личните им биографии. Електоратът на Политическа партия и, примерно, този на „ Възраждане ” би трябвало да е кардинално друг. Твърдата „ пронатовска ”, сериозна към ръководството на Вл. Путин позиция на Политическа партия ще стесни електоралната ѝ ниша, като успокои Българска социалистическа партия и зарадва „ патриотите ” въобще.

Същевременно, политическите послания на Петков и Василев са искрено популистки: считат да реализират леви цели с десни политики. К. Петков се дефинира като десен човек, само че потърси ракета-носител в „ Екогласност ”, която от години е част от орбитата на БСП; водачът на „ Екогласност ” – Ем. Георгиев – е осветлен като сътрудник на Държавна сигурност. Как десните гласоподаватели реагират на тези ходове на Политическа партия?

Лявото и дясното не са понятия от предишното – въпросът „ кажи ми каква ти е данъчната политика, с цел да ти кажа какъв си ”, остава годен лакмусов тест. Разломът либерализъм/консерватизъм е даже по-релевантен. Предстои да забележим програмата на " Продължаваме промяната ", с цел да забележим по какъв начин тя ще се нарежда. Допускам, че ще потърси „ по-неангажиращ ” език, но политиката на „ отворените към всички порти ” може елементарно да се трансформира във всеядност.

В изолираност, в случай че прескочат бариерата

Не е изключено „ Възраждане ” да влезе в 47-ото Народно събрание. Но в случай че това се случи, по-скоро ще остане в изолираност (макар че могат да намерят общ език по някои тематики с БСП). Влизането на партията на Костадинов обаче може да се окаже повратна точка. Ако и 47-ият парламент не създаде постоянен кабинет и харизмата на Петков завехне бързо, в случай че Слави продължава да губи гласове, в случай че стопанската система зацикли още по-силно (ръстът на инфлацията и стремглавият скок на цените на електрическата енергия към този момент са факт), а пандемията се развихри с нова мощ, хората ще потърсят нови месии. Тогава може да настъпи златният момент на радикалните политически бизнесмени.

Б. ред. - Статията е от
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР